hirdetés

Nemzeti gyász kezdődött pénteken az Egyesült Királyságban az előző nap elhunyt néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő emlékére. A gyász valószínűleg a királynő tíz napon belül várható temetéséig tart, de az új uralkodó, III. Károly király pénteken külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára.

 

Az udvar bejelentette, hogy a király kívánsága szerint a családi gyász péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik .

A csendes-óceáni térség országaiban is gyászolják II. Erzsébet brit uralkodót. A királynő az Egyesült Királyság mellett 14 ország, Ausztrálián és Új-Zélandon kívül a többi között Tuvalu, a Salamon-szigetek és Pápua Új-Guinea vezetője is volt.

Csütörtök este, élete 97. évében bekövetkezett halála után a csendes-óceáni térség minden részéről érkeztek részvétnyilvánítások. James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke elmondta, az uralkodót szeretetteljesen csak a Mama Queenként (királyanya) emlegették, „mivel ő volt országunk, birodalmának országai, valamint uralkodóháza családfője”.

II. Erzsébet uralkodása 70 éve alatt a térség Nemzetközösségbe tartozó számos országát meglátogatta.

Szerencsések voltunk, hogy hozzánk is eljött, és nagyra becsüljük a szolgálat iránti hihetetlen elkötelezettségét
– emlékezett meg Simon Kofe, Tuvalu megbízott miniszterelnöke.

A királyi család hivatalos honlapján olvasható, hogy 1982-ben, a Tuvaluban tett látogatásakor helyi kenukkal, majd az evezős hajókat kézbe emelve vitték a királyi vendégeket a partra.

Néhányan azok közül, akik találkoztak a királynővel, arról beszéltek, hogy II. Erzsébet nem volt finnyás, és belevetette magát a mindennapi feladatokba, például segített a grillezésben és a mosogatásban.

Lord Stirrup volt védelmi főnök azt is elárulta, hogy az uralkodó remek salátaöntetet tudott készíteni – írja a Sky News.

Péntek este először szólt a britekhez és a világhoz III. Károly király, az Egyesült Királyság új uralkodója. Kifejtette: édesanyja egész életében inspirációt és példát jelentett számomra és egész családomnak.

Elkötelezettsége és odaadása uralkodóként soha nem lankadt, a változások és a fejlődés, az öröm és az ünneplés, valamint a szomorúság és a veszteség időszakában – fogalmazott III. Károly, aki hozzátette: tisztában van azzal, hogy az élete megváltozik, ahogy új feladatait vállalja.