hirdetés

Csaknem kétezer rendőrt vezényeltek ki tegnap Bécsben egy anarchisták által megszállt bérház kiürítésére, de az erős ellenállás miatt késő délutánig csak a házfoglalókkal rokonszenvező 12 személyt sikerült előállítaniuk.

westbahnstrasse-2011

A lipótvárosi (Leopoldstadt) bérházban lévő pizzériát két és fél éve foglalták el az anarchisták. Eredetileg maga a háztulajdonos ajánlotta fel nekik, hogy fél évre ingyenesen beköltözhetnek az épületbe, gyaníthatóan azzal a céllal, hogy az új lakók a többi bérlőt „kiutálják” onnan, és ezáltal ő felújíthassa és kelendőbbé tehesse ingatlanját. Az új lakók azonban összebarátkoztak a régi bérlőkkel, és a határidő lejárta után is a házban maradtak.
    
A teret korán reggel lezárták, majd 10 órától megkezdődött az akció. Mintegy 1700 rendőr, köztük különleges egységek tagjai – a rendőrség 400 fős bevetésről beszél – páncélozott rendőrségi terepjáróval, vízágyúkkal kezdték meg a ház előtt felállított barikád felszámolását. Eközben 12 rokonszenvtüntetőt előállított. Következő lépésben vágó eszközökkel kinyitották a ház ajtaját, majd hozzáláttak az ott felhalmozott akadályok eltávolításához.
    
A házfoglalók tojással, festékkel, különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, egyesek az ablakokból levizelték őket. Súlyosabb incidensekre nem került sor. Késő délután a rendőrök a második és harmadik emelet között jártak, onnan hordták ki a halomban álló tárgyakat.
    
A rendőrségi akció a helyi politikában is viszályt szított. Míg a Zöldek bírálták a „túlzott” erő alkalmazását, az Osztrák Szabadságpárt demonstratívan a rendőrök oldalára állt. Alfred Hoch, az Osztrák Néppárt országos ügyvezetője is megköszönte a rendőrségnek „a jogállamiság szellemében történt akciót”. A törvényesen elrendelt kiürítést a házfoglalóknak tudomásul kell venniük – jelentette ki. Ugyanakkor a különféle közösségi internetes oldalakon, köztük a Twitteren sokan élesen bírálták az akciót.