hirdetés

Több száz, a tervezett osztrák határellenőrzések ellen tüntető aktivista csapott össze szombaton az olasz rendőrséggel a Brenner-hágónál, alig pár száz méterre az osztrák–olasz határtól.

brenner hágó balhé

Az aktivisták a szombat délutáni órákban rátámadtak a helyszínen lévő olasz rendőrökre, és petárdákat dobáltak rájuk – közölte az ANSA olasz hírügynökség. Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy több tucat, gázmaszkot vagy motorossisakot viselő anarchista csapott össze a rendőrökkel, és petárdák mellett köveket is dobáltak rájuk. Négy rendőr megsérült, és mintegy 20 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. A rendőrök könnygázt vetettek be a mintegy ötszáz tüntető ellen. Az olasz rendőrség egyelőre nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban.

A tüntetők csoportja először a Brenner-hágó olasz oldalán kezdett el gyülekezni, ahonnan az Ausztriával közös határ felé vonultak – közölte az ANSA. A megmozdulás egyaránt érintette a Brenner-hágón áthaladó vasútvonalat és a forgalmas autópályát, időszakosan akadályozva mindkettő forgalmát.

A RAI olasz közszolgálati televízió felvételein egy aktivista őrizetbe vételét lehetett látni a tüntetők által megrongált helyi vasútállomáson, illetve azt, ahogy tucatnyi társát is őrizetbe vették egy közeli úton. A tüntetésen szivárványszínű zászlót lengető békés aktivisták is részt vettek.

Az olasz hatóságoknál péntekig nem jelentettek be tüntetéseket a tervezett osztrák határellenőrzések ellen, a Brenner-hágónál ennek ellenére számítottak a megmozdulásokra, és gyülekezési tilalmat vezettek be. Az elmúlt hetek két hasonló tüntetésén is sor került erőszakos incidensekre. Bécs ugyanakkor hetek óta készül szigorított határellenőrzések bevezetésére a Brenner-hágón.

Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migráns érkezett Olaszországból Ausztriába. Bécs attól tart, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, és északi irányban indulhatnak tovább a gazdagabb európai országok felé.