hirdetés

Magyarország komoly figyelmet kap Amerikától és fontosak vagyunk úgy tűnik. Az új amerikai elnök Joe Biden demokrata párti elnökjelölt várhatóan Antony Blinkent nevezi majd meg külügyminiszter-jelöltjéül, aki magyar gyökerekkel rendelkezik.

A közlést egyelőre sem Biden munkatársai és Antony Blinken sem kommentálta. Azt azonban már most kijelenthetjük, hogy ez a magyar embereknek igen nagy megtiszteltetés lenne. Az persze már más kérdés, hogy a Fidesz kormány ezzel mit tud majd kezdeni. Persze biztos Blinken is kap egy kis Sorosozást. S az is tény, hogy Amerikának nagyon fontos Magyarország, a magyar emberek és a demokratikus alapjogok betartatása. Hogy miért ? Hamarosan hallani fogjuk.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, azt megelőzően pedig Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

A New York Times írta meg elsőnek, hogy Biden Blinken mellett dönt. A lap „a globális szövetségek” híveként írta le Blinkent, megjegyezve, hogy ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.
Korábbi sajtóértesülések szerint Joe Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövetének jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice nyitottnak mondta magát a feladatra.

Katie Bedingfield, Biden kommunikációs tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát.

Jennifer Psaki, Biden egyik tanácsadója, a CNN-nek arról beszélt, hogy a leendő Biden-kormány sokszínű lesz. Úgy fogalmazott: a Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre szavazók között „vannak progresszívek, mérsékeltek és republikánusok is, jóllehet, az amerikaiak túlnyomó többsége nem e meghatározások szerint gondol önmagára”.
„A várható kormányzat tükrözi majd Amerikát. Vagyis ez ideológiai sokszínűséget jelent majd, és Biden azt szeretné, hogy többféle felfogású ember üljön az asztal körül” – mondta.

Anthony Blinken anyja magyar, az apja, Donald Blinken, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Donald Blinken mostani felesége, Vera is magyar születésű, 1950 óta az USA-ban él. A Közép-Európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívum nagy támogatói, a szervezet 2015-ben fel is vette a nevüket, így lett Vera és Donald Blinken.

(nagy a.)