hirdetés

Állítólag Zebegényben vette fegyverét a Ján Kuciak és menyasszonya életét kioltó bérgyilkos. Az ára 3 ezer euró volt. Mindezt pedig amerikai katonai műholdak segítségével derítették ki, ahol látható hova megy be a fegvyerért a gyilkos rendőr.

 

A Zebegényben szerzett Parabellum ügyében a magyar rendőrség eljárást folytat az eladó ellen, lőszerrel való visszaélés gyanújával. Eljárás folyik a fegyver előző eladójával szemben is, akitől hozzájuthatott a pisztolyhoz a zebegényi férfi. A  gyanúsított azonosításához nagyban hozzájárulhatott a gyilkosság időpontjában Nagymácséd felett áthaladó amerikai műhold felvételsorozat, amin állítólag felismerhető a rendőr, amint bemegy, majd néhány perc múlva kijön a házból.

 

A gyanúsítottak mobiltelefonján megtalálták az újságíró címét és fotóját is, Nagymácsédon is többször jártak, a térfigyelő kamerák rögzítették őket.

Emellett a szlovák hatóságok közölték, hogy az elkövetők a bérgyilkosság előtt többször is megnézték a Google Street View-ban Kuciákék házát.

 

Ján Kuciakot és barátnőjét tavaly február végén találta meggyilkolva Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Kuciakot és menyasszonyát az eddigi adatok szerint azért ölték meg, mert az újságíró adócsalásokat tárt fel, és a miniszterelnök pártjának az olasz maffiával fenntartott kapcsolatát feltáró cikken dolgozott.

 

Azt kívánta bemutatni, hogy a ’Ndrangheta hogyan hálózta be Szlovákiát, és milyen üzleti kapcsolatokat épített ki politikusokkal.

 

A gyilkosság példátlanul nagy vihart kavart Szlovákiában, a tömegtüntetések hatására lemondott Robert Fico kormányfő, távozott a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány is.

 

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás során.

Előzetes letartóztatásba helyezték a révkomáromi volt rendőrt, Szabó Tamást, Marcek Miroslavot, Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát. Mint kiderült, Andruskó együttműködött a hatóságokkal, és részletes vallomást tett; a többiek azóta is tagadnak.