hirdetés

Az isztambuli merényletnek van egy amerikai sérültje – mondta Jeh Johnson belbiztonsági miniszter az amerikai szenátus egyik bizottsága előtti meghallgatáson. Megerősítette a CIA igazgatójának szerdai álláspontját, hogy a merénylet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet „kézjegyét” viseli. Sőt a közelgő nemzeti ünnepen Amerikában is kell számolni esetleges terrorakciókkal .

washington police

Nincs ugyan életveszélyes állapotban, s szerencsére kisebb sérüléseket szenvedett az az amerikai állampolgár, akit a török hatóságok már azonosítottak – jelentette be a szenátusi meghallgatáson Johnson miniszter. Az áldozat nevéről és kilétéről azonban nem közölt részleteket.  Jeh Johnson kifejtette azt is, hogy a keddi isztambuli merénylet az Iszlám Állam „kézjegyét” viseli, és az amerikaiaknak még több hasonló merénylettel kell számolniuk, akár belföldön is. Ennek jegyében a közelgő nemzeti ünnepre (amely július 4-én lesz) az egész országban megerősítik a biztonsági intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy megnövelik a biztonsági személyzet létszámát a reptereken, vasútállomásokon és a forgalmas csomópontokon.

– Növeljük a biztonsági intézkedéseket a reptereken, annak ellenére, hogy az ünnepi hétvége miatt megnövekedett forgalomra számítunk – közölte Jeh Johnson.

A szenátusi meghallgatáson a miniszter beszámolt arról is, hogy látott olyan dokumentumokat, amelyeket külföldi militáns vagy terrorista csoportok terjesztenek, és arról szólnak, hogy hol és milyen módon lehet az Egyesült Államokban könnyen fegyverhez jutni. Ezzel kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet a fegyvervásárlás szigorításának fontosságára is.