hirdetés

Úgy tűnik az oroszok a legendás Azovstal ipari negyedet nem akarják mindenáron elfoglalni. Mariupol utolsó ukrán bástyája ez az acélmű, ahova a maradék ukrán katonák bevették magukat közel 1000 civillel. Putyin elnök élő videóban állította le a gyár elleni további támadásokat. Az USA pedig újabb támogatásokat jelentett be.

 

Bár Oroszország bejelentette Mariupol városát teljesen elfoglalták ez csak részben igaz, mert az Azovstal ipari negyedbe visszahúzódó maroknyi ukrán katona hősiesen védi az utolsó bástyát. Az ipari negyedbe az ukrán katonák mellet közel 1000 civil is bujkál.

Az is tény, hogy az ukránok visszautasították azt az orosz lehetőséget, hogy elhagyják sértetlenül az általuk ellenőrzött mariupoli negyedet.

Joe Biden amerikai elnök egy egész sor új intézkedést jelentett be, amivel az Egyesült Államok segíteni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni küzdelmében.

Biden szerint a háború „kritikus szakaszához” érkezett, az orosz hadsereg megpróbál területeket szerezni Kelet-Ukrajnában, és ehhez most készítik elő a terepet. Amerika a szövetségeseivel együtt jelenleg azon dolgozik, hogy a segítség a lehető leggyorsabban eljusson Ukrajnába.

Sajtótájékoztatóján az elnök egyebek mellett ezeket az új intézkedéseket jelentette be:

egy 800 millió dolláros (kb. 270 milliárd forintos), nehéztüzérséget, drónokat és lőszert is tartalmazó fegyverszállítmányt, amihez jövő héten kér felhatalmazást az amerikai kongresszustól,

egy rendeletet, melynek értelmében kitiltják az amerikai kikötőkből az orosz felségjelzésű vagy orosz cégekhez köthető hajókat,

500 millió dollár (kb. 170 milliárd forint) értékben közvetlen gazdasági segítséget Ukrajnának,

és egy új, „Unite for Ukraine” (Egységben Ukrajnáért) nevű programot ukrán menekülteknek, aminek segítségével 100 000 ukrán állampolgárt fogadna be az Egyesült Államok.

Biden ezenkívül kétségbe vonta az oroszok ma reggeli bejelentését, miszerint az Azovsztal acélgyár kivételével teljesen elfoglalták Mariupolt. Szerinte ez még „kérdéses”.

(N.A.)