hirdetés

Erdoğan újabb pofont kapott. Washingtont ugyanis eddig nem győzték meg azok az Ankara által előterjesztett bizonyítékok, amelyek alapján Törökország az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását szeretné elérni a török katonai puccskísérlet miatt jelentette a The Wall Street Journal című amerikai lap kormányzati körökre hivatkozva.

fethullah-gulen

A török kormány az amerikai Pennsylvania szövetségi államban élő Gülent teszi felelőssé a július 15-i meghiúsult puccskísérletért, és kiadatását követeli. Csütörtökön egy isztambuli bíróság letartóztatási parancsot adott ki a hitszónok ellen. Gülen pénteken bírálta a török igazságszolgáltatást, amely szerinte nem független.

Bizonyított tény, hogy a török igazságügyi rendszer nem független, így ez a letartóztatási parancs csak egy újabb példa arra, hogy Erdoğan elnök a tekintélyelvűség irányába halad, és távolodik a demokráciától fejtette ki rövid közleményében a hitszónok.

Mint emlékeztetett, ő már több ízben is elítélte a puccskísérletet, amelyről egyáltalán nem volt tudomása, és nem játszott benne semmilyen szerepet. A török kormány eddig négy dossziét küldött Gülennel kapcsolatban Washingtonnak. A török kormány képviselői az amerikai lapnak ugyanakkor most azt mondták, hogy még nem ismertették az összes bizonyítékot, és a következő hetekben újabb dokumentumokkal állnak elő. Ami szintén aggasztó, hisz milyen vizsgálat az, ha nem azonnal adjuk át az összes korpuszt az adott személlyel kapcsolatosan?

A Gülen kiadásáról szóló végleges döntést John Kerry amerikai külügyminiszter hozza majd meg. A The Wall Street Journal beszámolója szerint még hónapokig elhúzódhatnak az üggyel kapcsolatos tárgyalások.

A július 15-i események nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.