hirdetés

Igen komoly légi katonai erődemonstrációt tartott Észak-Koreának az amerikai hadsereg. Alacsony magasságban átrepült ugyanis egy amerikai B-52-es hadászati bombázó. A repülést erődemonstrációnak szánták, miután az észak-koreaiak bejelentették, hidrogénbombát robbantottak.

Dél Koreai-AFP

Észak-Korea a héten végrehajtott egy állítólagos hidrogénbomba-kísérletet, erre volt válasz a B-52-es repülése. Az Egyesült Államok ugyanezt tette 2013-ban is, egy hónappal az utolsó észak-koreai nukleáris kísérlet után – emlékeztetett az ABC News.

A gép a guami Andersen légitámaszpontról szállt fel, és alacsony magasságban átszállt Dél-Korea felett Osan közelében. Dél-koreai F-15-ösök és amerikai F-16-osok kísérték – tudatta közleményében az amerikai haderő csendes-óceáni parancsnoksága.

A haderő parancsnoka, Harry B. Harris admirális hangsúlyozta, hogy a repülés „demonstrálta az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét szövetségesei, Dél-Korea és Japán, valamint az amerikai haza védelme iránt”.

Sokan egyébként kételkednek abban, hogy a kommunista északiak hidrogénbombát robbantottak volna. Sokan azonban ennek ellenére úgy vélik, komolyan kell venni a nukleáris kísérletet.