hirdetés

Szintet lépett Amerika az omikron mutáció ellen folytatott harcban. Az USA elnöke Joe Biden bejelentette, hogy 1 milliárd teszt jut el a háztartásokba ingyen, és az FFP2-es orvosi maszkokat is térítésmentesen adják majd. Ilyen lépést eddig egy ország sem tett a koronavírus kirobbanása óta.

 

Az Egyesült Államok is bekeményít az omikron elleni harcban, Joe Biden ugyanis csütörtökön bejelentette: 1 milliárd gyorstesztet juttatnak el ingyenesen a háztartásokba, valamint a használóját és a többi embert is védő FFP2-es (vagy más megjelölés szerint N95-ös) maszkokat is ingyenesen elérhetővé teszik.

A teszteket egy szövetségi weboldalon keresztül lehet majd igényelni, a maszkok szétosztásának menetéről jövő héten tájékoztatnak majd. Utóbbihoz hozzátette: azért is tartja fontosnak a lépést, mert a jó minőségű maszkok sokaknak nem megfizethetőek, illetve nehéz őket beszerezni.

Az elnök a lakosság türelmét kérte. Mint mondta, tudom, mindannyian azt kívánjuk, hogy végre befejezhessük a maszkviselést. Megértem. De ez nagyon fontos eszköz a vírus terjedésének megállítására, különösen a nagymértékben fertőző omikron változat esetében. Tehát arra kérem önöket, hogy viseljék a maszkot.-mondta Joe Biden.

Az elnök azt is bejelentette, hogy hat katonai orvosi csoportot, 1000 egészségügyi dolgozót telepítenek Michigan, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Ohio és Rhode Island államokba, hogy segítsenek a kórházaknak megbirkózni a megnövekedett számú betegekkel.

Szerdán új rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban, jelenleg közel 146 ezer ember szorul ellátásra. A vírus több mint 63 millió embert fertőzött meg, és közel 850 ezer halálesethez vezetett Amerikában 2020 eleje óta.

( Németh )