hirdetés

Washington hétfőn este eltiltotta az amerikai személyeket és a bankokat attól, hogy bármilyen gazdasági tevékenységet folytassanak a Vlagyimir Putyin orosz elnök által függetlennek elismert donbaszi Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban.

 

További büntetőintézkedések sora várható még Oroszországgal szemben és kijelentetjük ez még csak a kezdet. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nem viccel és komoly fejfájást fog okozni Putyinnak.

A Fehér Ház hétfő este reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök azon döntésére, hogy elismerte két kelet-ukrajnai szakadár régió függetlenségét, és számos szankciót vezetett be a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok ellen.

A két „ország” már a Krím félsziget 2014-es elcsatolásakor kikiáltotta függetlenségét, de azt senki nem ismerte el. Az elmúlt héten kiújultak a tűzharcok az ukrán védelmi erők és a szakadárok között. Mindkét fél a másikat vádolta a tűzszünet megszegéséért.

Történelmi döntést hoztak az oroszok, elismerték a szakadár népköztársaságok függetlenségét Vlagyimir Putyin egyben aláírta a barátság és kölcsönös segítségnyújtás egyezményét is.

Joe Biden elnök hétfőn, Putyin döntésére reagálva azonnal aláírta azt az elnöki végrehajtási rendeletet, amely megtiltja, hogy amerikai személyek új beruházásokat hajtsanak végre, kereskedelmet folytassanak és finanszírozást nyújtsanak a két szakadár államban. Mivel a nyugati vállalati jelenlét marginális a térségben, a kérdés az, hogy a szankciókat és a pénzügyi tevékenységre vonatkozó tilalmat kiterjesztik-e a térségben működő cégek partnereire is.
Hogy egyértelmű legyen: ezek az intézkedések elkülönülnek azoktól a gyors és szigorú gazdasági intézkedésektől, amelyeket a szövetségesekkel és a partnerekkel összehangoltan készítettünk elő arra az esetre, ha Oroszország tovább támadná Ukrajnát, és kiegészítenék azokat – írta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a végrehajtási rendeletet bejelentő nyilatkozatában.

Psaki hozzátette, hogy a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium további részleteket fog megosztani a Biden-kormányzat intézkedéseiről kedden. Ez magyar idő szerint dél és délután három óra között várhat.

( Nagy A.)