hirdetés

Több milliárd dollárnyi aranypénzt és drágakövet rejthet az az elsüllyedt spanyol hajó, amelynek maradványaira pénteken bukkantak Kolumbia karib-tengeri partjainál. A kincs miatt az USA, Spanyolország és Kolumbia komoly pereket indított egymás ellen, hogy ki is a jogos tulajdonosa a kincses fregattnak.

kincses hajó-Europress

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő a tengerparti Cartagenában szombaton közölte, hogy államtitok a San José vitorlás pontos helye és az is, hogyan találták meg. A szakértők nemzetközi csoportjának segítségével megtalált hajó 1708-ban süllyedt el Cartagenától délre, a Baru-félsziget partjainál. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról.

Búvár régészek még nem jártak a hajóroncsnál, de a haditengerészet víz alatti robotjai megvizsgálták a maradványokat. Fotókat készítettek a hajó ágyúiról, amik igen jó állapotban maradtak, és kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók „Szent Gráljának” tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között folyó jogi csaták középpontjában áll.

Az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sea Search hajóroncs-felkutató és -feltáró cég 1982-ben jelentette be, hogy megtalálta a San Josét. Két évvel később a kolumbiai kormány megváltoztatta azt a mindenki által elfogadott tengerjogi törvényt, amely szerint bárki hajóroncsot talál, 50 százalék illeti meg a rajta lévő javakból, és 5 százalékot akart a Sea Search-nek adni. A kolumbiai legfelső bíróság elrendelte, hogy a hajót fel kell tárni, mielőtt lezárulna a nemzetközi vita a tulajdonjogról.

Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.