hirdetés

Áll a bál már Athénban
2015-07-15 22:12

Athén lángokban. Nem tetszik a görögöknek a gazdasági reform, ami borítékolható volt. Összecsapások törtek ki este az athéni parlament előtt a megszorítások elleni tiltakozásul rendezett tömegtüntetésen. A rendőrök paprikaspray-t és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó többtucatnyi álarcos fiatal ellen.

athén

A rendbontók kirakatokat törtek be és legalább egy autót felgyújtottak. Az erőszak láttán a békés demonstrálók menekülni kezdtek. A rendőrség közölte, hogy legalább 50 embert őrizetbe vettek. A hatóságok közlése szerint több mint 12 ezren gyűltek össze a parlament épülete előtti Szintagma téren, hogy tiltakozzanak a Görögország és hitelezői között hétfőn kötött megállapodás ellen.

Nemet mondunk a privatizációra, mentsük meg a kikötőket, a DEI-t (a nemzeti energiavállalatot), a kórházakat – olvasható a parlament előtt elhelyezett egyik transzparensen.

Azért vagyok itt, mert a kormány nem vette figyelembe a július 5-i szavazásunkat (a hitelezők által javasolt reformintézkedésekről tartott referendumot) – mondta a tüntetés egyik 28 éves résztvevője.

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyek elfogadását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

A parlament várhatóan késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható. Sajtójelentések szerint a voksolás után ismét tüntetéseket szerveznek a törvényhozás épülete elé.

Röviddel a parlamenti vita kezdete előtt a radikális baloldali Sziriza élén álló Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azzal fenyegette meg párttársait, hogy lemond, ha nemmel szavaznak az első reformokról szóló törvényjavaslatra. A kormánypárt  szélsőbaloldali platformja és koalíciós partnere is ellenzi az újabb megszorításokat.

Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök több mint 70 százaléka amellett áll ki, hogy a parlament hagyja jóvá az országot az összeomlástól megóvó mentőcsomaghoz szükséges intézkedéseket.