hirdetés

Egyetemisták vonultak az utcára, több tízezren egy új törvény miatt. A diákok szerint az állampolgári jogokat csorbítja az a rendelkezés, hogyha valaki megcsalja a házastársát az dutyiba kerül. De a tervezett törvény szerint az élettársi viszonyért is börtön jár vagy épp az abortuszért.

 

A diáktüntetők bedöntötték a parlament épületének egyik kapuját, a rohamrendőrség pedig vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta a dühös tömeget.

 

Az egyetemisták azt követelték, hogy beszélhessenek a házelnökkel, aki éppen bent tartott sajtótájékoztatót.

 

Ugyancsak a rohamrendőrséget kellett bevetni a köveket dobáló tüntetők ellen a Celebesz  szigetén található Makassarban, illetve a szumátrai Medanban. A medani tiltakozók már keményebben léptek fel, mert rongáltak és a rendőrautókat sem kímélték. Sérültekről egyelőre nem tudni.

 

A parlament kedden szavazott volna a módosításokról, de Joko Widodo elnök kérésére későbbre halasztották a voksolást, így arról már az új törvényhozás szavazhat a jövő hónapban.

Az új rendelkezések szerint akár 2 év börtönt is kaphat az, aki házasságtörést követ el. Az is dutyiba kerülne, aki élettársi viszonyban él. De az abortuszért és a fekete máglyáért is börtön néz ki..

 

Egy másik módosítás szerint az elnök és az alelnök megsértéséért akár négy és fél év börtönbüntetés is járhat. Ez utóbbi 2006-ig bűncselekménynek számított Indonéziában, de az alkotmánybíróság állampolgári tiltakozás eredményeképpen végül eltörölte a büntethetőségét.

 

A tervezet ellen tiltakozó indonéziaiak már hétfőn is utcára vonultak egyebek közt Yogyakartában, Bandungban és Malangban. Ráadásul egy másik ügyben is tüntetések zajlanak Indonéziában, ahol a pápuákkal szembeni rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés miatt kezdődött tüntetéseken eddig legalább négyen vesztették életüket hivatalos adatok szerint.