hirdetés

Dánia az évtized közepére már lehetővé tenné, hogy az utasok környezetbarát repülőgépekre szálljanak fel, ha országon belül utaznak. 2030-tól pedig csak zöld repülők repkedhetnek majd Dániában. Azaz az elektromos vagy hidrogénmeghajtás repülőké lesz a jövő.

 

Dánia 2030-ra kizöldítené a belföldi repülőgépjáratait, vagyis az ország határain belül az évtized végére már csak olyan légijárművek közlekednének, amelyeknek zéró a károsanyag-kibocsátása. Mindezt Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke jelentette be.

Az Engadget beszámolója szerint Fredriksen azt szeretné elérni, hogy ha a dánoknak már 2025-re lehetőségük lenne arra, hogy “zöld” repülőgépekre szálljanak fel, a teljes zöldítésre pedig legkésőbb 2030-ra kerítene sort. A lap szerint mindez ambiciózus cél, tekintve, hogy az elektromos repülőgépek még mindig viszonylag szerény képességekkel bírnak.

Jelenleg a legnagyobb kihívást a hatótávolság növelése jelenti. Mindezt úgy kellene elérni, hogy a gép súlya ne legyen nagyobb, viszont több utas szállítására is alkalmas legyen a szerkezet. A megoldást hosszú távon valószínűleg a hidrogénnel megtankolható repülőgépek jelentik majd. Amíg azonban ez nem megoldott, addig kevésbé valószínű, hogy a légitársaságok elkezdik lecserélni a repülőgépeiket.

Jó hír ugyanakkor, hogy nemrég a NASA is beszállt az elektromos repülőgépek fejlesztésébe, ami felpörgetheti ezt az iparágat.

Az izraeli Eviation Aircraft pedig hamarosan sorozatgyártásba küldi majd a saját elektromos repülőgépét, ami 814 km megtételére képes. Igaz, még ez sem lesz az a klasszikus böhöm nagy utasszállító jármű.

(csákány)