hirdetés

Civilek és katonák kerültek kórházba a szíriai Aleppóban, miután valaki mérgező gázt vetett be a város ostroma során. A damaszkuszi kormány a felkelőket vádolja, de a szír hadsereg is rendszeresen tiltott klórgázbombákkal támadja az ellenállók negyedeit.

aleppoHarminchat civil és katona került fulladásos panaszokkal kórházba vasárnap Aaleppó kormányzati ellenőrzés alatt álló városrészéből.

A szír állami média szerint a várost ostromló felkelők vetettek be mérgező gázzal töltött lövedékeket, miközben egy lakónegyedet támadtak – ez okozta a tömeges rosszullétet.
Zakaria Malahifdzsim, az aleppói felkelőcsoport egyik vezetője tagadta a jelentést, és hazugságnak nevezte azt – de az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigránsszervezet megerősítette, hogy a kormányerők tagjai köréből érkezett jelentés légzési nehézségekről a frontvonal két zónájában.
Bár az Aszad-kormány most a felkelőket vádolja,  kormányerők maguk is rendszeresen használnak tiltott vegyi fegyvereket. Az ENSZ vizsgálati csoportja bizonyítani tudja, hogy a hadsereg legalább háromszor hordóbombás klórgáztámadást hajtott végre az ellenállók területein.

A damaszkuszi haderő legutóbb szeptember vethetett be hordóbombákat Aleppo egyik, felkelők által ellenőrzött kerületében – a vegyi támadástól akkor nyolcvan ember lett rosszul, közülük ötvenen gyerekek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már tavaly Szíria elszámoltatását követelte a gáztámadásokról szóló bizonyítékok miatt – a BT-ben csak az Aszad-rezsim szövetségesei, Oroszország, Kína és Venezuela tiltakozott, azzal érvelve, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a damaszkuszi kormányzat bűnösségére.

Aleppót nyár óta felváltva bombázza a szír és orosz légierő, a mintegy kétmilliós lakosú városban válogatás nélkül pusztítanak el kórházakat és lakóépületeket, földi pokolba kényszerítve a helyieket. A helyzet valamelyest javulhat, mert Vlagyimir Putyin határozatlan időre felfüggesztette a légi támadásokat – de a harcok ettől még nem értek véget.

Pénteken a felkelők átfogó támadást indítottak Aleppóban, hogy megtörjék az ostromgyűrűt, amelyet hetekkel ezelőtt vont területeik köré a hadsereg. Az AFP francia hírügynökség az OSDH időző jelentése szerint az utóbbi két napban 38 civil halt meg és 250-en sebesültek meg az ellenzék Nyugat-Aleppóra mért tüzérségi támadásaiban.