hirdetés

Legalább 40, egyenruhát viselő férfi hatolt be és foglalt el egy rendőrkapitányságot a Koszovóval határos észak-macedóniai Gosincében. A negyven álarcos támadó állítólag lefegyverezte a rendőröket és kiürítette a határrendőrség kapitányságát, négy rendőrt azonban túszul ejtett. Őket előbb megbilincselték, majd odaadták nekik a kulcsokat, és közölték velük: fél órájuk van arra, hogy elmeneküljenek, különben megölik őket.

macedónia

A támadók feltehetően Koszovóból származnak – írta a Press24.mk online hírportál. Az egyik támadó állítólag azt mondta: “Mi a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vagyunk. Mondjátok el mindenkinek, hogy sem (Ali) Ahmeti (a legnagyobb macedóniai albán párt vezetője), sem (Nikola) Gruevszki (miniszterelnök) nem menthet meg titeket. Nem akarjuk az ohridi megállapodást. Szeretjük a hazánkat, senki ne jöjjön ide, mindenkit megölünk.”

Az ohridi egyezményt 2001-ben írta alá a macedón kormány a helyi albánok képviselőivel. A megállapodás vetett véget a fegyveres harcoknak az UCK és a macedón biztonsági erők között.

A támadók szemtanúk szerint az UCK jeleit viselik a ruhájukon. Ivo Kotevszki, a macedón belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a jól felfegyverzett támadók az UCK tagjaiként azonosították magukat, és albánul beszéltek egymás közt. A macedón hatóságok terroristatámadásként kezelik az ügyet.

Macedónia északi részén főleg albánok élnek. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a koszovói határtól kevesebb mint 5 kilométerre lévő Gosice 500 fős lakosságának 99 százaléka albán.