hirdetés

Ismét alakul az izraeli–egyiptomi jó barátság. A több ezer éves szarkofágfedeleket tolvajok egy öbölállam érintésével Egyiptomból csempészték Izraelbe.

egyiptomi szarkofág-mult-kor

Izrael visszaadott Egyiptomnak két ellopott és Izraelben megtalált ókori műkincset az egyre javuló diplomáciai kapcsolatok jegyében – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Dori Gold, az izraeli külügyminisztérium igazgatója vasárnap ünnepélyesen átadott a minisztérium jeruzsálemi épületében Hazam Hajrat egyiptomi nagykövetnek két különleges, több ezer éves szarkofágfedelet, amelyet tolvajok egy öbölállam érintésével Egyiptomból Izraelbe csempésztek, és mintegy négy éve Kelet-Jeruzsálemben régiségbolt ellenőrzésekor foglaltak le.

Az egyiptomi nagykövet megköszönte a műkincsek visszaszolgáltatását, és reményét fejezte ki, hogy további régészeti értékek is visszajuthatnak ily módon hazájába.

Az egykor múmiákat rejtő szarkofágok fedelének visszaadása olyan baráti gesztus, amely a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerint a két ország között egyre javuló diplomáciai kapcsolatokat jelképezi.

Az egyik fából készült, és festményekkel, valamint ősi hieroglifákkal díszített szarkofágfedél korát a Kr. e. 8–10., a másikét a Kr. e. 14–16. századra teszik a szakértők, akik Izraelben szénizotópos kormeghatározással vizsgálták a műkincsek eredetiségét és korát.

A lapnak nyilatkozó egyiptomi nagykövet nagyra értékelte, hogy a külügyminisztérium és a régészek visszajuttatják eredeti helyükre a műkincseket, de elmondta, hogy további, általa meg nem nevezett leletek találhatóak Izraelben, és Kairóban arra számítanak, hogy azokat is vissza fogják adni.

Izrael és Egyiptom 1979-ben amerikai közvetítéssel Camp Davidban békét kötött egymással, azóta általában „hideg békeként” jellemezték kapcsolatukat, amely 2012-ben, az Iszlám Testvériség hatalomra jutása után különösen megromlott.

Kairó a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász elleni izraeli hadjárat idején visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, a posztot csak idén januárban töltötte be ismét egyiptomi diplomata, miután a nyugatbarát Abdel-Fattáh Esz-Szíszi lett az ország új vezetője.

(Fotó: mult-kor)