hirdetés

Aki nem végzi el a sulit, az nem kaphat jogsit. Bekeményítettek Romániában a sok halálos baleset miatt. A kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjármű-vezetői jogosítvány kibocsátását ezentúl a román kormány. 
Doi politisti trec pe langa mai multe autoturisme aflate in sediul SC Ceta SRL din Bucuresti, vineri, 26 mai 2006. Inspectoratul General al Poliţiei Romane a achiziţionat, prin sistem leasing financiar, in urma unei proceduri de licitaţie deschisă,  6.000 de autovehicule, din care 2.350 de autospeciale au fost repartizate structurilor de Poliţie Rurală, restul urmand să intre in posesia diferitelor structuri şi unităţi operative din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.A Profit.ro gazdasági lap által csütörtökön ismertetett tervezete azt célozza, hogy – ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel – az európai uniós irányelvnek megfelelően felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát Romániában az elkövetkező három évben.

Romániában az oktatási törvény szerint jelenleg az iskola előtti úgynevezett felkészítő osztály, illetve az elemi iskola nyolc osztályának és a középiskola első két osztályának elvégzése kötelező.

Az iskolakötelezettség azonban – függetlenül a sikeresen elvégzett osztályok számától – 18 év felett megszűnik.

A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyan személyek jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt: így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

A tervezet egyebek mellett gyakrabban kötelezné orvosi vizsgálatra az idősebb járművezetőket. A dokumentum indoklásában megemlítik, hogy az utóbbi másfél évben csaknem 1400 kártérítési pert indítottak Romániában a súlyos sérüléssel vagy halállal végződött közúti balesetek áldozatainak hozzátartozói.

Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban, ami a halálos közúti balesetek gyakoriságát illeti. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet.