hirdetés

Egyelőre rejtély, hogy pontosan hova telepíti a közel ötezer fős páncélos dandárt az Egyesült Államok. Az biztos, hogy Kelet Európába érkeznek jövőre – jelentette be közleményében az amerikai hadsereg Európában állomásozó erőinek főparancsnoksága. Az Esti Újság úgy tudja, hogy Románia, Szlovákia és Magyarország is lehet az állomáshely, ami minden bizonnyal az orosz barátságunkat jelentősen lerontaná, de ugye brutális pénzt fizetne cserébe Amerika, többet, mint amit Pakssal és az atomerőművel nyerhetünk, s abból aligha lesz már bármi is.  

US army páncélosok

A főparancsnokság nem nevezte meg, hogy melyik országba telepítik a dandárt, de az indoklás szerint a döntés az „orosz agresszió” miatt aggódó kelet-európai szövetségesek megnyugtatását szolgálja.

A dandár telepítése 2017 februárjában kezdődik, az új egység kilenchavonta cserélődik – egy dandárban körülbelül 4500 katona teljesít szolgálatot –, és az egység minden egyes alkalommal modernebb felszereléssel érkezik. A rotációk megszakítás nélkül zajlanak majd, így folyamatos lesz a kelet-európai jelenlét.

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői amerikai hírforrásoknak – köztük az ABC televíziónak – elmondták, hogy az amerikai hadsereg további kommunikációs felszerelést (rádiókat, számítógépeket) is küld majd Európába. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter az elmúlt hónapokban többször is látogatást tett Kelet-Európában, és további katonai támogatást ígért a térségnek. A 2017-es amerikai védelmi költségvetés a hadgyakorlatok és a csapatok cseréje költségeinek fedezésére 3,4 milliárd dollárt irányoz elő, ez négyszerese a korábban e célra fordított összegnek.

Katonai források szerint ezzel a dandárral együtt az amerikai szárazföldi haderőnek folyamatosan három harci dandárja állomásozik majd Európában, s egy esetleges konfliktus esetén ez a három dandár a már jó előre Európába telepített felszereléseket használva gyorsan egy teljes hadosztállyá alakulhat át.

Moszkva egyébként rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését ugyanis az orosz vezetés az 1997-ben megkötött, a két fél közötti együttműködést szabályozó NATO–Oroszország alapokmány megsértésének tekintené.