hirdetés

Határozatot fogadott el a holland parlament arról, hogy függesszék fel a Belgiumban lévő Doel-3 és Tihange-2 atomreaktorok működését – közölte a holland törvényhozás alsóháza kedden.

doel 3

A dokumentumot 78 igen, 72 nem ellenében fogadták el, a határozatot a Munkapárt (PvdA) és a Szocialista Párt (SP) terjesztette elő.

A holland törvényhozók azt kérik a kormánytól, hogy mivel a határhoz közeli doeli és tihange-i reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, társuljon Németországhoz és Luxemburghoz, és kérje a belga reaktorok lekapcsolását.

A belga reaktorok miatt régóta aggódnak Hollandiában, csakúgy, mint az említett szomszédos államokban, amelyek áprilisban kérvényezték a reaktorok ideiglenes lekapcsolását.  A doeli erőmű 3-as és a tihange-i 2-es blokkján még 2012-ben repedéseket találtak ugyanis, amelyeket azóta is vizsgálnak a szakemberek.

A belga szövetségi nukleáris hatóság közölte, hogy a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, és semmi sem indokolja, hogy a német és luxemburgi kéréseknek eleget tegyenek.

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus holland infrastrukturális és környezetvédelmi miniszter januárban látogatott el a doeli atomerőműbe, és azt mondta, hogy Hollandiának van mi miatt aggódnia. Múlt héten viszont arra hivatkozva, hogy nincs jogi alapja, nem támogatta a bezárás kérvényezését.

A hollandok azért is aggódnak az atomerőművek miatt, mert a doeli létesítmény 40 éve működő 1-es és 2-es blokkjainak üzemidejét 10 évvel hosszabbították meg 2015-ben.