hirdetés

Nincs rendben a média szabadsága Magyaroroszágon továbbra sem. Az Európai Bizottság nagyasszonya Neelie Kroes többek között azt is sérelmezi, hogy a reklámadót jelentősebb vita vagy egyeztetés nélkül fogadta el a parlament. S, hogy a miniszterelnök Tusnádfürdőn tartott beszéde mindezt mennyire tetézi majd azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre sok jóra ne számítsunk.

Neelie Kroes , Vice-President of the EC in charge of Digital Agenda poses for a portrait.

Továbbra is veszélyben van a média szabadsága Magyarországon – írta a reklámadóról blogjában Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke hétfőn. „A szabad és sokszínű média a szabad társadalom alapja, a demokratikus hagyomány biztosítéka. A magyarországi „reklámadó” azt mutatja, hogy továbbra is nagy veszélyben van” – olvasható a liberális holland politikus internetes naplójában.
Neelie Kroes sérelmezi, hogy a reklámadót jelentősebb vita vagy egyeztetés nélkül fogadta el a parlament, és úgy véli, bár a bevételek növelése a célja, valójában aránytalan mértékben egyetlen vállalatot, az RTL-t sújtaná, majd hozzáteszi, hogy a cég saját számításai szerint csak őket érintené a legmagasabb adókulcs, „jelentős veszteséget okozva a cégnek, és veszélybe sodorva annak működőképességét”. „A következtetés nyilvánvaló. Az RTL egyike annak a kevés csatornának, amely nem a Fidesz-párti álláspontot hirdeti, nehéz azt gondolni, hogy bármi más lehetne a cél, mint kiűzni őket Magyarországról. A magyar kormány nem akar független, külföldi tulajdonú műsorszolgáltatót Magyarországon; egy méltánytalan adót alkalmaz, hogy elsöpörje a demokratikus biztosítékokat és megszabaduljon valamitől, amiről úgy véli, kihívást jelent a hatalma számára” – írja Kroes.

A bizottság alelnöke világossá teszi, hogy a vállalatok letelepedésének szabadsága az egységes piac egyik alapelve, ugyanakkor úgy véli, nemcsak egyetlen vállalatról és egyetlen adóról van szó, hanem egy „mélyen aggasztó, az EU értékeivel ellentétes” mintáról. „Az adóztatás nem lehet a diszkrimináció eszköze, az adópolitikát pedig nem szabad politikai fegyverként alkalmazni” – szögezi le blogbejegyzésében Neelie Kroes.

Ezt követően a holland biztos ismerteti az új médiatörvény elfogadása, valamint a Klubrádió engedélye és a politikai hirdetések körüli vitákat, és az Origo főszerkesztőjének esetére is kitér, mondván: a főszerkesztő felmentésének hátterében sokak szerint politikai nyomásgyakorlás állt. „Ezen bírálatok és aggodalmak egy része rendeződött az EU és a nemzetközi közösség nyomására, mások viszont továbbra is nagyon valós aggodalmat jelentenek” – írja Kroes.

A biztos itt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a választásokról készített jelentésére hivatkozik, és így folytatja: a megfigyelt csatornák többsége „jelentős elfogultságot” mutatott a kormányzó Fidesz javára, az egyik kivétel pedig az RTL volt, a jelentés pedig arra is kitér, hogy egyre több sajtóorgánum „kerül a Fideszhez köthető üzletemberek közvetlen tulajdonába”. „Ez olyan médiaszektor képét festi le, amely (a legjobb esetben) bizonytalan és öncenzúrát gyakorol, a legrosszabb esetben pedig pártos, ha nem egyenesen a kormány által ellenőrzött” – jegyzi meg Neelie Kroes.

A holland politikus úgy véli, hogy a kormánynak éppen a média sokszínűségére leselkedő fenyegetések ellen kellene fellépnie. „A kormány általi ellenőrzés, a monopólium és a cenzúra Magyarország történetének egy másik, sötétebb korszakához tartoznak, és senkinek sem szabadna arra vágynia, hogy visszatérjen ahhoz” – húzza alá Kroes, aki szerint a szabad és sokszínű sajtó elsődleges feladata a méltányos és elfogulatlan tájékoztatás. „Ennek aláásása, a dinamikus vita elhallgattatására tett kísérlet pedig nem más, mint támadás a magyar demokrácia ellen. A demokrácia és a magyar nép érdekében, amely olyan keményen küzdött, hogy annak gyümölcseit élvezhesse, nem nézhetjük tétlenül az eseményeket” – áll Neelie Kroes blogjában.

A biztos egyúttal felidézi, hogy nemcsak Magyarországon vannak ezzel kapcsolatos problémák, hanem például Bulgáriában, az Egyesült Királyságban és Olaszországban is.
A blogbejegyzést firtató újságírói kérdésre Kroes szóvivője, Ryan Heath a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján kijelentette: az semmilyen módon nem befolyásolja, hogy a bizottság tesz-e valamilyen lépést a reklámadóval összefüggésben. „Arra szerettünk volna rámutatni, hogy Magyarországon létezik egy olyan viselkedésminta, amely megnehezíti, hogy újságírók szabadon tevékenykedhessenek. Neelie Kroes pedig kötelességének érezte, hogy felhívja erre a közvélemény figyelmét” – tudatta Heath. „Nem próbáljuk sem megváltoztatni, sem kiterjeszteni a bizottság egyébként igen korlátozott jogköreit a médiaszabadság terén” – szögezte le Ryan Heath, Neelie Kroes szóvivője.