hirdetés

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI vezetője, James Comey attól tart, hogy több dzsihádista kel útra Szíriából és Irakból és terrorista diaszpórák alakulnak így ki világszerte. A terrorizmus pedig újra erőre kap, új módszerekkel.

FBI 2Az FBI igazgatója egy szenátusi meghallgatáson fejtette ki véleményét, Jeh Johnson belbiztonsági miniszterrel és Nicholas Rasmusennel, az Országos Terrorellenes Központ igazgatójával együtt. A meghallgatást a szenátus egyik bizottsága rendezte, hogy felmérje a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta eltelt időszak terrorellenes intézkedéseit és megvizsgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket.

Comey azon aggodalmának adott hangot, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett kalifátusának szétverésével, legyőzésével Szíriából és Irakból dzsihádisták indulnak útra, hogy terrorakciókat kövessenek el más országokban. Megismételte korábban már hangoztatott álláspontját, miszerint az elkövetkező 2-5 éven belül soha nem látott jelenséggel kell szembesülni: terrorista diaszpórák alakulnak ki szerte a világban.

Jeh Johnson miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy már nemcsak közvetlenül terroristák által elkövetett merényletekkel kell számolni, hanem megszaporodtak a terroristák ihlette merényletek és terrorakciók is. Ezeket az Egyesült Államokban élő, önmagukat radikalizáló emberek követik majd el – tette hozzá. Leszögezte: természetüknél fogva mind a terroristák által elkövetett terrortámadások, mind az általuk „inspirált” terrortámadások tervei nehezen felderíthetők, a hírszerzés nehezen is boldogul velük.

A meghallgatást vezető szenátor, Ron Johnson wisconsini republikánus politikus kifejtette, hogy az Egyesült Államokra változatlanul fenyegetést jelentenek a militáns muszlim terroristák támadásai. Ezzel összefüggésben utalt a szeptember 17-én New Yorkban és New York mellett, valamint előtte Minnesotában elkövetett terrorcselekményekre, a nyáron a floridai Orlandóban és a tavaly a kaliforniai San Bernardino városában végrehajtott terrorakciókra.