hirdetés

Aggódik a főtitkár
2014-06-18 08:29

Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus főtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a rasszizmus ismét felütötte a fejét világszerte. egyben bírálta a kormány sokat vitatott szabadság téri szobor megvalósítását, mert az a zsidóság részére megalázó.

A főtitkár többek között erről is beszélt a Budapesten tartott konferencián.

„Mint tudják, az antiszemitizmus növekszik számos európai országban…

(…) A május végi európai választások során láthattuk, hogy tömegek voksoltak neonáci és szélsőséges pártokra, illetve számos törvényalkotó foglal helyet közülük az Európai Parlamentben.” A főtitkár megemlékezett arról az antiszemita támadásról, amelynek során a belgiumi Zsidó Múzeumban hárman vesztették életüket egy brutális támadás során és arról a három tinédzser fiúról is, akiket néhány napja raboltak el terroristák és sorsuk a mai napig bizonytalan.  Magyarországgal kapcsolatban a Jobbik előretörésére hívta fel a figyelmet Robert Singer, ami „az ország második legnagyobb pártja lett a múlt havi európai választások során és folyamatosan bujtogat a zsidók és romák ellen.” A főtitkár emlékeztetett arra a 2013 májusában folytatott párbeszédre a Zsidó Világkongresszus és Orbán Viktor között,  melynek során felkérték a miniszterelnököt a Jobbik gyűlölködő vezetősége elleni erőteljes fellépésre, valamint a második világháború alatt regnáló magyar kormány holokausztban vállalt felelősségének elismerésére.

Megítélése szerint ezen a területen vegyesek az eredmények, mert „a kormány és a zsidó szervezetek a napokban jelentős egyezségre jutottak azt illetően, hogy a zsidósággal és az Izraellel kapcsolatos témákat a tanterv részévé teszik az általános- és középiskolákban”, és elismerésre került „a magyar hatóságok szerepe a több mint félmillió magyar zsidó meggyilkolását illetően”. Ugyanakkor véleménye szerint ellentmondásos a Magyarország náci megszállásának 70. évfordulójával kapcsolatos megemlékezés, amellyel a kormány „azt fejezi ki a zsidó közösség számára, hogy nem bűnrészes a történtek kapcsán.” Ezért csatlakozva a magyarországi zsidó közösségekhez, a Zsidó Világkongresszus bojkottálja a kormányzati megemlékezés-sorozatot.

 

A főtitkár felkérte a világ számos pontjáról érkezett meghívottakat és rajtuk keresztül az európai kormányokat, hogy szólaljanak fel az európai zsidó közösségek védelme érdekében is és harcoljanak az antiszemitizmus előretörése ellen. Kifejezte aggodalmát azzal a gondolkodásmóddal szemben, amely ugyan nyíltan nem antiszemita, de tagadja Izrael önvédelemhez való jogát: „Azt mondják, minden rendben lenne, ha Izrael abbahagyná az ellenségei elleni harcot. Ezzel azt fejezik ki, hogy ha Izrael megszűnne létezni, minden jó lenne… Ez a legsötétebb antiszemitizmus. Izraelt nem szabadna kettős mércével mérni – az egyetlen ország a Földön, amelynek nem engedélyezik, hogy azt tegye,  amihez minden más nemzetnek joga van.”

 

Kiemelte annak fontosságát, hogy zsidók és keresztények együtt munkálkodjanak a szabadság megtartásán és elérésén Európában. „Nem szabad félnünk kimondani az igazságot. Ez erkölcsi tisztaságot és bátorságot igényel, különösen mikor a közgondolkodás sokuk hazájában nem kedvező Izrael irányába.” Arra bátorította a megjelent parlamenti képviselőket, hogy továbbra is bátran folytassák azt a kritikus fontosságú munkát, amelyet jelenleg végeznek és álljanak ki továbbra is  „az igazságért erkölcsi tisztasággal.”