hirdetés

Afrikából se ki se be nem lehet utazni, a kontinens déli országaiba egyelőre. Az új variáns miatt sorra rendelnek el beutazási tilalmat Afrikából a világ országai. A legfrissebb lista jelenleg: Hollandia, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Csehország, Belgium, Japán, Izrael, Szingapúr. Az EU vezetése is kezdeményezni fogja a tilalmat.

 

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy Belgiumban regisztrálták az új B.1.1.529-es variánssal fertőzött első európai esetet. Alexander De Croo belga miniszterelnök azonnal utazási korlátozás bevezetését rendelte el a dél-afrikai országokból.

Sorra rendelnek el a világ országai beutazási tilalmat az Afrika déli részén lévő országokra egy abban a régióban megjelent új koronavírus-variáns, az egyelőre csak B.1.1.529 néven emlegetett mutáció miatt.

Először a britek döntöttek, hat országra léptetik életbe a rendelkezést délben (Dél-Afrikára és a környező öt országra, azaz Namíbiára, Zimbabwére, Botswanara, Lesothóra és Eswatinire, az egykori Szváziföldre). Aki közvetlenül a tilalom bevezetése előtt érkezik, annak karanténba kell mennie, aki pedig az elmúlt 10 napban érkezett, azt megkeresik a hatóságok, és tesztre kötelezik. Az Egyesült Királyságba napi 500-700 ember érkezik Dél-Afrikából.

A britekhez csatlakozott pénteken Németország és Olaszország is, a beutazókat visszafordítják, ha nem állampolgárok. Az olaszokhoz tilos belépnie annak, aki az elmúlt 14 napban a dél-afrikai régióban járt, ők Mozambikot is a listára tették. A németeknél a saját állampolgároknak is karanténba kell menni, akkor is, ha oltott, vagy gyógyult. Jens Spahn egészségügyi miniszter arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik a tilalom bevezetése előtt, pénteken reggel érkeztek, azt mondta, ő azt kéri, hogy maradjanak otthon, teszteljenek, figyeljék magukat.

Franciaország 48 órára azonnali hatállyal felfüggesztette a fenti hat országból érkező járatokat és arra kérték azokat, akik az elmúlt 14 napban a dél-afrikai országokban jártak, hogy amilyen gyorsan csak lehet, teszteltessék magukat.

A holland egészségügyi miniszter bejelentése után Hollandia legnagyobb repülőtere, az amdszterdami Schipol pénteken dél óta nem fogad gépeket a fenti hat dél-afrikai országból. A reptér tájékoztatása szerint reggel két gép landolt Dél-Afrikából Schipolon, a The Netherland Times szerint az utasokat még a fedélzeten tesztelték.

A cseheknél szombattól érvényes a tilalom azokra, akik több mint 12 órát töltöttek el az elmúlt két hétben a régióban. A csehek listáján Zambia is szerepel.

Ursula von Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig bejelentette, hogy az EU is kezdeményezni fogja a beutazási tilalmat Afrika déli
részéből.

Az új variánst egy brit kutató úgy írta le, mint „a legrosszabb, amit eddig láttunk”. A beutazási tilalmat a nyilatkozatok szerint három hét múlva vizsgálják felül.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azt mondta, egyelőre nem tudnak túl sokat a variánsról, de nem árt, ha óvatos marad az ember, és védi a határokat. A döntéssel egyetértett az ottani ellenzék is.

Dél-Afrika külügyminisztere – egyelőre még a brit lépésre reagálva – azt mondta, szerinte elsietett lépésről van szó, ami a turizmusra káros hatással van. Az Egyesült Királyság Dél-Afrika legfontosabb turisztikai bevételi forrása az afrikai kontinensen kívül, évi 400 ezer látogatóval. Hangsúlyozta, hogy még a WHO sem adott ki semmilyen tanácsot az ügyben, és hogy dolgozni fognak azon, hogy a tilalmat minél előbb feloldják.

A WHO egyébként éppen pénteken ül össze, hogy tárgyaljanak az új mutációról.

A variáns időközben megjelent Izralben is, egy Malawiból érkező emberben mutatták ki, további két embernél még várnak a tesztek eredményére. Az érintett afrikai régióra így immár Izrael is tilalmat vezetett be, ők összesen hét országra, az európaiak listájához képest Mozambikkal bővítve a kört. A saját állampolgárainak is tilos kiutazni.

A tilalomhoz csatlakozott Szingapúr is, szombat 23.59-es hatállyal, szintén a hét, már említett országgal. Ott nem mutatták még ki a variánst. Japán is bevezet korlátozásokat a helyi hírek szerint, áll a BBC gyűjtésében. Ott nem teljes a tilalom, 10 napos, az állam által kijelölt helyen letöltendő karantén vonatkozik azokra, akik a régióból érkeznek.

Egyelőre összesen 60 fertőzöttről tudnak Dél-Afrikában, Hong Kongban, Botswanában és Izraelben, ami kevés, ugyanakkor a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy Dél-Afrikában csak 24 százalékos az átoltottság, és ahol az új variáns útjára indult, ott gyorsan terjed a vírus, magas az R-ként emlegetett fertőzési ráta.

(Nagy A.)