hirdetés

Már az afrikai partoknál kell visszafordítani a migránsokat – hangoztatta Boris Johnson brit külügyminiszter az olasz kollégájával, Paolo Gentilonival Firenzében tartott találkozót követően.
Britain's Foreign Secretary Boris Johnson talks to the media as he arrives at an European Union foreign ministers meeting in Brussels, Belgium, July 18, 2016. REUTERS/Francois LenoirA Reuters ennek kapcsán emlékeztetett:  illegálisnak számít a migránsok hajóit visszafordítani, ha azok már elérték a  nemzetközi vizeket, márpedig az ENSZ által támogatott líbiai kormány nem adott engedélyt az európai hajóknak, hogy behatoljanak a líbiai területi vizekre.

A firenzei Palazzo Vecchio palotájában rendezett sajtótájékoztatón az Európába érkező migrációról Boris Johnson kijelentette, meg kell erősíteni a visszatoloncolási egyezményeket a migránsok kiindulási országaival. Ezeknek pedig az európai országoktól kapott forrásokért cserébe „el kell bátortalanítani” az indulásokat.

A brit külügyminiszter úgy fogalmazott, Nagy-Britannia segíteni akar az Afrikából induló migráció terhét viselő Olaszországnak és elismeri, hogy a migráció európai probléma.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter elmondta, hogy január elsejétől négy százalékkal több (vagyis több mint 117 ezer) migráns érkezett Olaszországba, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, és kevesebb mint 2014-ben. – Nem fogadhatjuk el, hogy ez a stabil migrációs áradat kizárólag Olaszország problémája legyen – jelentette ki Gentiloni.

Az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépéséről Boris Johnson „győztes megoldást” szorgalmazott az EU és az Egyesült Királyság számára is. Hangsúlyozta, hogy a Brexittel az európai megállapodásokat és nem Európát hagyják el. Paolo Gentiloni szerint London kilépésének biztos ütemezéssel és realista tárgyalásokkal kell végbemennie. A brit diplomácia vezetője kizárta, hogy a Nagy-Britanniában élő 600 ezer olasz állampolgárt vízumkényszer fenyegetné. Kijelentette, hogy számukra az olasz féllel közösen kidolgozott szabályokat találnak majd.

Az olasz–brit külügyminiszteri találkozó érintette a líbiai helyzetet. Paolo Gentiloni kiemelte, hogy Róma és London is Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetőjét támogatja, és  minél előbb újra akarják nyitni nagykövetségeiket Tripoliban. Egyeztettek Szíriáról is: az olasz külügyminiszter törékenynek, de jelentős lépésnek nevezte a szíriai tűzszünetet. Boris Johnson szerint a remény az, hogy Bassár el-Aszad elnök nélkül lehessen elképzelni a jövőt Szíriában.