hirdetés

Sokkoló tényt közölt az Egészségügyi Világszervezet . A WHO adatai szerint az elmúlt húsz nap során megduplázódott a koronavírus-fertőzöttek száma Afrikában. Védőeszköz pedig alig van.

 

Matshidiso Moeti, a szervezet afrikai regionális igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón számszerűsítette a probléma súlyát: a kontinensen 98 napra volt szükség, hogy elérjék a 100 000 fertőzöttet, viszont mindössze 19 napra volt szükség ezt követően, hogy a szám 200 000 fölé emelkedjen. MIndez pedig aggasztó.

Ebből kifolyólag Afrika a globális pandémia fertőzöttjeinek 3%-áért felelős, viszont Moeti figyelmeztet, hogy „kristálytisztán látszódik a járvány gyorsulása a kontinensen”. Afrika 200 000 fertőzöttjéből összesen több mint 5000-en vesztették életüket.

Moeti azt is hozzátette, hogy egészen a védőoltás kifejlesztéséig hasonló gyorsaságú terjedés várható a régióban:

„Dél-Afrikában, Algériában és Kamerunban már kezdenek kialakulóban lenni gócpontok, amiket még időben menedzselni kell. Ezek megakadályozásához nagyon erős intézkedések szükségesek, közegészségügyi és társadalmi távolsági előírások meghozatala.”

A regionális igazgató úgy véli, a legtöbb afrikai ország esetében a koronavírus főként beutazók útján, Európából érkező nemzetközi járatokkal érkezett meg. A jelenlegi becslések szerint a vírus még nem érte el azokat a régiókat, ahol a legtöbb menekülttábor, illetve országon belül menekülőknek készült táborok vannak, viszont Moeti szerint erre is fel kell készülni.

Afrika egyik legnagyobb kihívása a járvány megfékezéséhez szükséges felszerelésekhez való hozzáférés, különösen igaz ez a tesztfelszerelések esetén a globális ellátólánc menetének felborulása miatt. Ennek orvoslására az ENSZ egy külön munkacsoportot is felállított, hogy a körülbelül 8 millió szükséges diagnosztikai eszközt és 200 millió védőfelszerelést biztosítani tudják a kontinensnek.