hirdetés

Afganisztán 13,6 milliárd euró fejlesztési támogatást kap nemzetközi adományozóitól a 2020-ig tartó időszak alatt – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Afganisztán megsegítésére rendezett brüsszeli nemzetközi adományozó értekezlet második, befejező napját követő sajtótájékoztatóján. Afganisztánban a nemzetközi segélyek és pénzek jelentős részét a hatalmi elit saját maga meggazdagodására fordítja és a projektek nagy része sosem készül el.


afganisztánMogherini elmondta, hogy a 75 ország és 26 nemzetközi szervezet részvételével zajló konferencián várakozáson felül sikerült mozgósítani olyan jelentős támogatási összeget, amely Afganisztán békéjének és stabilitásának megteremtését szolgálja majd.

A főképviselő bejelentette, hogy az Európai Unió és tagállamai a következő négy évben közel 5 milliárd euró, azaz éves bontásban 1,2 milliárd euró segélyt juttatnak a közel negyvenéves háborúskodás sújtotta és a terrorizmus fenyegette országnak. Ezzel a támogatással az Európai Unió lesz az egyik legnagyobb adományozója az afganisztáni béke megteremtésének és megőrzésének – mondta.

Afganisztán jelenébe és jövőjébe való hosszú távú befektetésről van szó, amely a gazdasági és társadalmi fejlődés által afgánok generációinak ad biztonságos és messze mutató jövőképet. Afganisztán békéjének megteremtése mindannyiunk békéjének záloga, ugyanis a béke és a stabilitás nem válaszhatóak el egymástól – fogalmazott.

Az adományozók ugyanakkor azt várják Kabultól, hogy véghez vigye és alkalmazza a stabilitást jelentő reformtörekvéseket – hangsúlyozta az uniós főképviselő. Asraf Gáni afgán elnök beszédében hangsúlyozta, a megállapodás és a nemzetközi adományozók támogatása gyógyír lesz a sok betegséggel küzdő ország számára.

Az Európai Unió és a nemzetközi adományozók elkötelezettségének sikere az afgán népen és az afgán kormányon múlik – húzta alá az elnök. Az átláthatóság, a korrupció, a bűnözés és a stabilitás megteremtése az első számú feladat – tette hozzá.

Nem hagyhatjuk, hogy az ígéretek üres szavak maradjanak. Ez a fejlődés és a béke megteremtésének záloga – fogalmazott.

Véleménye szerint ez úgy az adományozók, mint Afganisztán számára győztes pozíciót jelent, amely az afgán népnek, nőknek és fiataloknak ad jövőképet és távlatot az otthon maradáshoz a megvalósuló gazdasági beruházások által.

Asraf Gáni újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a támogatásból a gazdasági infrastruktúra, az energiaellátás biztosítása mellett, az elmaradott területek felzárkóztatását jelentő az úthálózat fejlesztésére is jut majd, de kiemelt területként kezelik az oktatást is.

A kétnapos brüsszeli EU–Afganisztán konferencián az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatái mellett részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

Az elmúlt években Afganisztánban papíron több mint 1300 iskolát építettek különféle adományokból, segélyekből és még ezek fenntartásának a költségeit is megkapták a tanárok több éves bérével együtt. A projektet az afgán elnök tanácsadója felügyelte, de sajnos valójában az 1300 iskolából jó, ha 300 megépült. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy Afganisztánban a hatalmi elit saját maga gazdagodására használ fel minden egyes dollárt és eurót.