hirdetés

Hiába a több ezer meghalt katona, hiába minden erőfeszítés nincs megoldás Afganisztánra. Így az amerikai elnök és a NATO-főtitkár is közölte, nincs megfelelő katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, itt az idő kivonulni. Nagy kérdés mi lesz ezután az országgal ?

 

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be Joe Biden.

„Nem folytathatjuk az afganisztáni katonai jelenlétünket abban a reményben, hogy majd ideális feltételeket teremtünk a kivonulásunkhoz” – mondta az amerikai elnök. Biden hozzátette én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre.

Biden azt is elmondta, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonása május 1-jén megkezdődik.

„Nem fogunk elhamarkodottan rohanni a kijárat felé” – tette hozzá. Biden szerint „egyre kevésbé világos”, hogy az amerikai csapatoknak miért kellene Afganisztánban maradniuk.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a rendkívüli miniszteri szintű NATO értekezletet követően szintén arról beszélt: felismerve, hogy nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a szövetségesek úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását

(nagy attila)