hirdetés

A spanyol király nővérét, Krisztinát azzal vádolják, hogy segített férjének az adócsalásban. Az ügyvéd és az ügyész is kérte, hogy ejtsék a vádat, de a bíróság elutasította őket.

getty images

A Nóos-ügy még 2011-ben robbant ki. Akkor a hercegnő férjét, az egykori kézilabdás olimpikon Inaki Urdangarint gyanúsították meg azzal, hogy évekig közpénzt sikkasztott. A férfi a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió eurót (1,8 milliárd forintot) sikkasztott. Az ügyészség azt kérte, hogy a férfit 19 és fél év börtönre ítéljék, és 3,5 millió euróra is büntessék meg.

A per január 11-én kezdődött. Az infánsnő védőügyvédje és a vád ügyésze is azt kérte, hogy Krisztinát mentsék fel. Azzal indokolták kérésüket, hogy nem az állam vagy az ügy károsultjai tettek feljelentést, hanem egy harmadik fél. A feljelentést ugyanis a Tiszta Kezek nevű civil csoport tette.

Az ügyvéd és az ügyész is a Botín-doktrínára hivatkozott, mert a szerint ilyen esetben ejteni lehet a vádat.

Az MTI úgy tudja, hogy az ügy érdemi tárgyalása február 9-én kezdődik. Az eljárásban 363 tanút fognak kihallgatni, az elsőfokú ítélet pedig várhatóan június végén születik meg.