hirdetés

A Zika miatt a WHO riadót fúj. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn tart válságtanácskozást a főleg Dél-Amerikában egyre nagyobb méreteket öltő Zika-vírusfertőzés miatt. A Guardian  cikke szerint a szervezet több magas beosztású egészségügyi szakembere is úgy gondolja, hogy a magzatokban súlyos elváltozásokat – komoly értelmi akadályozottsággal együtt járó kisfejűséget – okozó Zika-vírus nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a világ lakossága számára, mint a tavaly és tavalyelőtt 11 ezer afrikai életét követelő Ebola. A hétfői tanácskozáson a lehetséges megoldásokról egyeztetnek.

Zika vírus

A veszélyt jelentősen növeli, hogy míg az Ebolával szemben több kísérleti oltóanyag is rendelkezésre áll, a Zika-vírussal szemben semmilyen vakcina sincsen a szakemberek kezében. A WHO adatai szerint a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes, a vírus terjedése gyakorlatilag követhetetlen. A Wellcome Trust fertőzési és immunbiológiai vezetője a lapnak ezt mondta:

Az igazi probléma, hogy a vakcinát terhes nőkön kellene tesztelni, ami gyakorlati és etikai rémálom. A problémát tovább fokozza, hogy a vírust terjesztő egyiptomi szúnyog az utóbbi évtizedekben a bolygó egyre több pontján jelent meg, szakértők szerint a Zika ellen csak radikális, akár az évtizedekkel ezelőtt betiltott, rendkívül káros DDT-vel történő irtásra van szükség. Az angol közegészségügyi szervezet szerint a Zika-vírus akár szexuális úton is fertőzhet, bár egyelőre nem ez a jellemző eset, volt már rá példa.

Ahogyan korábban beszámoltunk már róla, a kolumbiai nemzeti egészségügyi intézet közlése szerint az országban eddig 20 297 Zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. Az intézet szerint a fertőzött kismamák 37 százaléka a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban él.

A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 23 országában regisztrálták.