hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO arra figyelmeztette a terhes nőket, hogy ne utazzanak azokra a területekre, ahol a Zika-lázjárvány tombol. Ezek között van a nyári olimpiai játékok helyszíne, Rio de Jaineiro is. Persze aggodalomra semmi ok.

Zika vírus

Az ENSZ szervezete csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy a Zika-vírus szexuális úton is terjed. Azt tanácsolja, hogy a terhes nők ne éljenek szexuális életet, vagy használjanak óvszert, ha olyannal érintkeznek, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

Már tudományos konszenzus van arról, hogy a Zika-vírus kisfejűséget (mikorkefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a terhesség alatt megfertőzött nők magzatjainál.

A Rio de Janeiróba utazó sportolókat és turistákat figyelmeztették, hogy napközben védekezzenek a szúnyogcsípések ellen rovarriasztókkal és olyan – lehetőség szerint világos színű – ruházattal, amely az egész testet fedi. Próbáljanak légkondicionált szállást bérelni, ahová a zárva tartott ablakok, ajtók miatt a szúnyogok nem jöhetnek be.

A szervezet nem tanácsolja senkinek, hogy a városok nyomor- és szegénynegyedeit felkeresse, ahol nincs vezetékes víz és csatornázás. Ez ideális hely a szúnyogok fejlődéséhez, és ezeken a helyeken nagyobb a szúnyogcsípés kockázata.

A WHO közleménye egy nappal azután jelent meg, hogy az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora egy tudományos folyóiratában a riói olimpia elhalasztását vagy más városba áthelyezését javasolta a Zika-lázjárvány miatt. Szerintea Brazíliába utazók sokasága jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát.

Nem ő az első, aki az olimpia elhalasztását javasolja a Zika-lázjárvány miatt. Februárban két New York-i professzor is felelőtlennek minősítette az olimpiai játékok megrendezését a járvány miatt. Szintén februárban az amerikai járványügyi hivatal is eltanácsolta a terhes nőket attól, hogy Rio de Janeiróba utazzanak.

Az olimpia szervezői szerint viszont az augusztus 5–21. közötti játékokat nem fogja kisiklatni a járvány. A nemzetközi olimpiai bizottság, amely követi a WHO ajánlásait, közölte, hogy nem tervezi a játékok elhalasztását vagy áthelyezését.