hirdetés

Komoly bajban van az amerikai fenegyerek. A felmérések szerint az ingatlanmogul Donald Trump minden kulcsállamban a demokraták legesélyesebb elnökjelöltje, Hillary Clinton mögött áll, miközben továbbra is ő a favorit a republikánus elnökjelöltek között. A The New York Times által közölt felmérés szerint Trumpnak akkor sem lenne esélye, amennyiben Bernie Sanders lenne az ellenfele.

Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton meets with civil rights leaders at the National Urban League in the Manhattan borough of New York City, February 16, 2016.  REUTERS/Mike Segar - RTX277XM

Még azokban az államokban is messze Hillary Clinton mögött áll az amerikai elnökválasztás botrányhős figurája, Trump, amelyek hol ide, hol oda voksolnak, egyebek mellett Floridáról és Ohióról van szó. Ez azért is érdekes, mert a biztos pártpreferenciával nem rendelkező szavazók között Clinton nem örvend kiemelkedő népszerűségnek. A The New York Times adataiból kiderül, hogy azokban az államokban, mint Wisconsin, Michigan, illetve Pennsylvania, amelyeket Trump harminc év elteltével kíván visszaszerezni a demokratáktól, legalább tízszázalékos a hátránya a volt amerikai külügyminiszterrel és first ladyvel szemben.

Sőt, valójában még ennél is rosszabb a helyzet. Még olyan államokban is, amelyekben a republikánusok általában simán szoktak nyerni – így Utahban –, a republikánusok vereségre készülhetnek fel a novemberi elnökválasztás során. A lap ugyanakkor rámutat, hogy még sok idő van a választásig, s addig még jelentősen megváltozhat a közhangulat. Az ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az amerikai választások történetében még egyetlen jelölt sem volt annyira népszerűtlen, mint a republikánus favorit.

Henry Olsen politológus a lapnak elmondta, hogy Trump egy kisebbség érzelmeire épít kampánybeszédei során. A lakosság többségéből azonban félelmet, undort, ellenszenvet vált ki. Olsen úgy véli, amennyiben Trump képviselheti majd a republikánusokat az elnökválasztáson, akkor a párt történelmi vereséget szenved majd.

Az amerikai milliárdost nem befolyásolják ezek a felmérések. A The Washington Postnak adott interjújában kifejtette, nyerni akar. S ha győz, „annyira elnöki leszek majd, hogy rám sem ismernek. Annyira unatkoznak majd, hogy el is alszanak” – fejtette ki.

(Forrás: Népszava)