hirdetés

Brutális merénylet Tel-Avivban. Öltönyös terroristák mészároltak az egyik előkelő üzleti negyedben. A két palesztin fegyveres nyitott tüzet szerda éjjel Tel-Aviv egyik divatos, üzletekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében, megölve négy izraelit, és legalább öt embert életveszélyesen megsebesítettek. A két támadót elfogták, az egyikük megsebesült – közölte az izraeli rendőrség. Benjamin Netanjahu bejelentette, hogy mintegy 83 ezer arabnak tiltották meg a beutazást az országba a palesztin terroristák miatt. Így aki a közelgő ramadan idejére érkezett volna és kapott vízumot, az pórul járt.

Izrael merénylet

A merényletet – az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő támadás a nyolc hónapja tartó palesztin erőszakhullám októberi kezdete óta – a város szívében lévő Szaróna szórakozónegyedben követték el, a védelmi minisztérium kiterjedt épületegyüttese közelében. A moszkvai látogatásáról a merénylet utáni percekben hazaérkező Benjámin Netanjahu miniszterelnök a repülőtérről egyenesen a védelmi minisztériumba, a hadsereg főhadiszállására hajtatott.

A Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista terrorszervezet, a Hamász üdvözölte a támadást, anélkül, hogy felelősséget vállalt volna érte. A Hamász egyik tisztségviselője, Musir al-Maszri „hősies” akciónak nevezte a lövöldözést. Később kiadott hivatalos nyilatkozatában a szervezet már azzal fenyegette meg az izraelieket, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején még számos „meglepetéssel” szolgál majd nekik.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban ítélte el a borzalmas terrorcselekményt, hangsúlyozva, hogy az ártatlan civilek ellen elkövetett gyáva támadásokat semmi sem igazolhatja.

A biztonsági kamerák felvételei szerint az öltönyös merénylők vendégként érkeztek az egyik étteremhez, majd hirtelen előrántották automata fegyverüket, és tüzet nyitottak az ott vacsorázókra. Egyikük közvetlen közelről lőtt le egy férfit, miközben a többi vendég rémülten, futva menekült, néhányan közülük kisgyermeküket szorítva magukhoz.

A negyed biztonsági őrei viszonozták a tüzet. A Szaróna igazgatója a 10-es csatorna nevű izraeli tévének azt mondta, hogy az étterem biztonsági emberei megakadályozták a támadók bejutását, elhárítva ezzel egy súlyosabb katasztrófát.

A tetteseket üldözni kezdték, mire az egyik lövöldöző a helyi művészmozi-komplexum, a Szinematék felé menekült, és ott is lövéseket adott le. A helyszínre érkező biztonságiak mindkettőjüket ártalmatlanná tették, közben egy rendőr is megsebesült. A rendőrség közlése szerint a merénylők egy Hebron közeli ciszjordániai faluból érkeztek, és ugyanabból a családból valók. Az Izrael fennhatósága alatt álló palesztin terület déli részén fekvő Hebron az egyik gyújtópontja a tavaly október óta tartó erőszakhullámnak.

Az elmúlt nyolc hónapban palesztinok támadások tucatjait követték el izraeli civilek és a biztonsági erők tagjai ellen – az esetek túlnyomó részében késsel vagy lőfegyverrel, illetve autóval emberek közé hajtva –, 31 izraeli és két amerikai állampolgár halálát okozva. Az izraeli erők ezalatt legalább 196 palesztint lőttek agyon, akik közül 134-en fegyveres támadók voltak, a többieket pedig összecsapásokban vagy tüntetéseken ölték meg.

A többek által harmadik intifádaként (palesztin felkelésnek) emlegetett erőszakhullám kiváltó oka az a közösségi médiában lábra kapott feltételezés volt, hogy az izraeli kormány meg akarja változtatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Templomhegyen, bár ezt az izraeli vezetés több ízben cáfolta. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják. Egy, a mostanihoz hasonló támadásban öt hónapja egy izraeli arab férfi két embert gyilkolt meg Tel-Aviv egyik fő bevásárlóutcájában, majd a meneküléséhez használt taxi sofőrjével is végzett.

A merénylőt egy héttel később megtalálták búvóhelyén, észak-izraeli szülőfalujában, és a rendőrök tűzharcban megölték.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozott választ ígért csütörtök hajnalban a néhány órával korábban elkövetett tel-avivi merényletre, hozzátéve, hogy a biztonsági erők fel fognak kutatni mindenkit, aki segíthette a két palesztin lövöldözőt.

Az izraeli hatóságok megtiltották a beutazást 83 ezer palesztin számára. Még azok sem utazhatnak Izraelbe a nyugati partról, akik a ramadán miatt kelnének útra. A sajtónak adott nyilatkozatáról a The Times of Israel című angol nyelvű lap számolt be.

Támadó és védekező lépések sorozatát vitattuk meg, amelyeket meg fogunk tenni, hogy fellépjünk a fegyveres támadások súlyos jelensége ellen. Ez egy kihívás, amelyre meg fogjuk adni a megfelelő választ – közölte Netanjahu.