hirdetés

Nem kegyelmezett a Vatikán a pedofil ügybe keveredett nunciusnak. A pápai állam csendőrsége letartóztatta Jozef Wesolowski volt nunciust, akit a vele szemben felmerült pedofília vádak miatt júniusban a Vatikán már laikus státusba helyezett – jelentette be kedden Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Josef-Wesolowski1

Jozef Wesolowskit nem a vatikáni börtönbe kísérték, hanem egyelőre házi őrizetbe helyezték Vatikánváros egyik épületében.
A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy a letartóztatás Ferenc pápa akarata szerint történt annak érdekében, hogy a „nagyon súlyos és kényes esetet késedelem nélkül kezeljék, a jogos és szükséges szigorral, a szentszéki intézmények teljes felelősségvállalásával”.
A 66 éves volt lengyel pap a nyolcvanas évektől dolgozott a vatikáni diplomáciában. 2008 júliusától apostoli nunciusként szolgált a Dominikai Köztársaságban. Ferenc pápa tavaly augusztusban hívatta vissza Rómába Wesolowskit az őt érő pedofília vádak miatt, nem sokkal azután, hogy a karibi ország rendőrsége vizsgálatot indított a nunciussal szemben gyermekekkel való szexuális visszaélés címén.
Wesolowski ügye elsőként a vatikáni Hittani Kongregáció elé került, amely júniusban laikus státusba helyezte a volt nunciust, aki azóta nem hagyhatta el a Vatikán területét sem. A Hittani Kongregáció döntése tulajdonképpen az első fokú vatikáni ítéletnek felelt meg.
A Vatikán a papságból kizárt Jozef Wesolowskit kiadhatta volna az ezt kérelmező olasz, lengyel és dominikai hatóságoknak is, ehelyett a Vatikán a letartóztatás mellett döntött elkerülve így a kiadatást.
Jozef Wesolowski a legmagasabb rangú vatikáni személy, aki ellen pedofília miatt vádat emeltek.
Elemzők szerint Wesolowski letartóztatása azt jelenti, hogy hamarosan a vatikáni bíróság elé állítják. Ha a bíróság is elítéli, vatikáni börtönbe kerülhet.
A két cellából álló vatikáni börtönbe utoljára 2012-ben Paolo Gabrielét, XVI. Benedeknek a titkos vatikáni dokumentumok ellopása miatt elítélt komornyikját zárták.