hirdetés

Az már biztos, hogy Angliának ismét nő lesz a miniszterelnöke. Volt már erre példa, amikor a Vasladynek nevezett Margaret Thatcher volt az ország vezére. Ezúttal Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár kapta a legtöbb szavazatot a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelölt-választásának csütörtökön tartott második fordulójában, így a párttagság közülük választhatja meg őszig az új konzervatív vezetőt. Így kijelenthető, bármi lesz is a szavazás végeredménye, Nagy-Britanniát ismét női miniszterelnök fogja vezetni.

theresa may

Mayre a csütörtök este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 199 tagja szavazott. Andrea Leadsom 84 voksot szerzett. A keddi első forduló után versenyben maradt Michael Gove igazságügyi miniszterre 46-an voksoltak, és a szabályok értelmében ő – mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt – kiesett a további versengésből.

A 125 ezer fizető párttag szeptember 9-én lezáruló szavazásának győztese Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.

Miután június 23-án a britek többsége úgy döntött, hogy Nagy-Britannia jövőjét az Európai Unión kívül képzelik el, David Cameron miniszterelnök októberi határidővel lemondott posztjáról. A bejelentéskor elmondta, rendkívül büszke arra munkára, amit miniszterelnökként véghezvitt, de mindig is azt hangoztatta, szembe kell nézni a nagy döntésekkel.

– A brit emberek egy másik utat választottak. Ezért egy új miniszterelnökre van szükségük – fogalmazott David Cameron.