hirdetés

Orbán nyíltan szembement Angela Merkellel. A magyar miniszterelnök szerint az unió elbukott a migrációs válság kezelésében, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség. Orbán Viktor miniszterelnök minderről a visegrádi országok kormányfőinek rendkívüli találkozóján adott hangot.

V4 Orbán-AFP

A mi álláspontunk továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar kormányfő szerint azonban a Törökország és Európa közötti védvonal nem működik, a migránsáradatot eddig nem sikerült megállítani. Szavai szerint az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy ez nem sikerült, ezért logikailag és a politikai felelősségből következik, hogy egy második védelmi vonalról is eszmét kell cserélnünk.

Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a 2016-os év legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció kérdése lesz, ezért a prágai V4-es csúcstalálkozónak ez volt a legfőbb témája.  A kormányfő megjegyezte: az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, s ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányában – jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy szerinte Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák. Segítséget ehhez nem kapunk, de megvédjük Európát ennek a népmozgásnak a terhétől.

A találkozón a macedón elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Orbán Viktor szerint mindkét ország a migrációs válság kezelésében helytállt, ezért Magyarország támogatja Bulgária felvételét a schengeni övezetbe és Macedóniának is fel kellene ajánlani a uniós tagságot.

(Fotó: AFP)