hirdetés

Törökország bár nemet mondott Merkelnek, elkezdtek keményen üzletelni a menekültügy kapcsán. A török kormányfő nemcsak több pénzt kér, de uniós tagságot is, sőt előtte minden töröknek vízummentességet. Ahmet Davutoglu nem volt kispályás és szerény sem a Merkellel folytatott egyeztetésen.

BASBAKAN AHMET DAVUTOGLU ILE ALMANYA BASBAKANI ANGELA MERKEL, DOLMABAHCE'DEKI BASBAKANLIK OFISI'NDE GORUSTU. (ISTANBUL-DHA)

Törökország nem koncentrációs tábor, és nem lesz hajlandó hosszú távon elszállásolni azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió nem fogad be – jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő, egy nappal az után, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a kérdésről.

A miniszterelnök az A Haber televízió élő adásában leszögezte: országa nem fogadja el az Európai Unió azon ajánlatát, hogy pénzért cserébe letelepítse a migránsokat.

Ezt megmondtam Merkelnek. Nem lehet Törökországtól azt várni, hogy koncentrációs táborrá változzon, és az összes menekült a területén maradjon  – hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy az  illegális migrációt ellenőrzés alatt kell tartani.

Davutoglu egyúttal arról is beszélt, hogy az uniónak az eddig kilátásba helyezett 3 milliárd eurós összegnél többet kellene adnia Törökországnak a menekülthelyzet kezelésére. Hangsúlyozta: ezt az összeget Törökországnak mint EU-tagjelöltnek járó előcsatlakozási alapból folyósítanák, de ahhoz további forrásokat kell hozzátennie Brüsszelnek, mivel  a szükségletek növekedhetnek.

A török kormányfő ezenkívül kitért arra, hogy szerinte azonnal meg lehetne nyitni hat újabb fejezetet az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásain. Uniós vezetők a menekültválság kezelésében való együttműködésért cserébe megígérték az 1999 decembere óta uniós tagjelölt Törökországnak a tárgyalások folytatását. Ciprus hétfőn azonban már jelezte, hogy a maga részéről továbbra is ellenzi ezt, mivel szerinte nem szűntek meg azok az okok, amelyek miatt blokkolta e tárgyalásokat.

Davutoglu kiemelte: az Európai Unió pozitív álláspontot képvisel Törökország azon kérésével kapcsolatban, hogy a török állampolgárok 2016. július végétől vízum nélkül utazhassanak be az unió területére, de világos kép csak jövőre fog kialakulni ezzel kapcsolatosan.