hirdetés

Erdoğan valamire készül. Ankara ugyanis egyes hírek szerint nem mondott le Ciprus teljes bekebelezéséről, azaz a sziget Görögország által felügyelt részét is elvenné.

CYPRUS-PRESIDENT/Nem áll érdekében Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek, hogy a 70-es évek óta kettészakított Cipruson egy föderális állam jöjjön létre – mondta Szidiropulosz Archimedesz az állami tévében. A Görögország-szakértő szerint Erdoğan az egész szigetet Törökországhoz csatolná.

Törökország történelmi pillanata 1974-ben jött el, amikor a szigetországban harcok törtek ki. Szerinte a törökök nyilvánvalóan készültek a bekebelezésre, hiszen 5 nap alatt jelentek meg, és a szigeten már fegyvereket is felhalmoztak ğ mondta Archimedesz.

Mint ismeretes, Ciprust 1974-ben szállták meg a törökök az Atilla-hadművelet során. A 40 ezer török katona  elfoglalta Ciprus északi területeit. A hadművelet során a török hadsereg körülbelül 170 000 ciprusi lakost űzött el otthonából, több ezer embert megöltek, megkínoztak, megerőszakoltak. A sziget északi részét Törökország azóta is megszállás alatt tartja és ott a csak általa elismert bábállam működik.

(Fotó: érdekesvilág.hu)