hirdetés

Már nemcsak elmondásokban, hanem videofelvételen is szerepel a török határőrök brutalitása. A török–szír határnál átkelő migránsok már eddig is rengeteg alkalommal jelezték, hogy golyózáporral „várják őket” a török határőrök, akik  kérdezés nélkül lőnek. A török határőrök 2016 márciusa és áprilisa között legalább öt emberrel végeztek, köztük egy hároméves gyermekkel is – közölte a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet.

török-szír határ

A HRW még áprilisban szólította fel a török kormányt, hogy azonnal nyissa meg határait az Iszlám Állam elől menekülő emberek előtt. A szervezet egyúttal azzal vádolta meg a török határőröket, hogy tüzet nyitottak a határt megközelítő szíriaiakra.

Egy túlélő szerint a vaksötétben kezdtek rájuk lőni a határőrök, és akkor sem hagyták abba a tüzelést, amikor hallották, hogy rengeteg gyermek és nő tartozik a csoporthoz. A férfi két családtagja mellett, a földön kuporogva várta meg, amíg csillapodik a golyózápor. Amikor minden elcsendesedett, akkor jött rá, hogy hármuk közül csak ő maradt életben. Ezt követően a sebesültekkel együtt visszavánszorgott a legközelebbi szíriai faluba. Amikor később visszamentek a holttestekért, a határőrök 15 percet adtak neki, és közölték, hogy utána újból lőni fognak. A brutális módszer után mindannyian úgy döntöttek, hogy többet nem próbálnak meg átkelni a török határon, mert életveszélyes.