hirdetés

A török határon fekvő észak-szíriai Tell-Abjad városában autóba rejtett pokolgéppel követtek el merényletet a kurd helyi önkormányzat épületébe hajtva. Legalább tíz ember meghalt, kilenc személy súlyosan megsérült.

Tell-Abjad

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigránsszervezet tájékoztatása szerint a tíz halottból kettő kurd harcos volt.

Tell-Abjad az Iszlám Állam (IÁ) szíriai fellegvárának tekintett Rakkától északra fekszik. Az SDF tavaly foglalta vissza a dzsihádista fegyveresektől az amerikai irányítás alatt álló koalíciós erők légi támogatásával. A település bevételével az arab-kurd erők elvágták az utánpótlási útvonalat Törökország és az IÁ ellenőrzése alatt álló területek között.

Az elmúlt egy hétben Jordánia és Libanon szíriai határán is súlyos merényleteket követtek el. E két utóbbi közel-keleti országban rendkívüli intézkedéseket hoztak a terrorveszélyre hivatkozva.

Bejrút szerdán politikusok és az ENSZ békefenntartói elleni támadások veszélyére figyelmeztetett, míg Ammán a terrorveszélyre hivatkozva nem engedi be a humanitárius szervezetek segélyeit a szíriai határnál kialakult menekülttáborba, amelyet az Iszlám Állam enklávéjának tart.