hirdetés

Veszélyben a Tisza. Szürkeiszap került ugyanis Románia legnagyobb zagytározójából a tározó alatti patakba, onnan pedig az Aranyos folyóba. A szennyezés hamarosan eléri a Marost, ami elhozza Magyarországra is a mérgező anyagot.

tisza. benkMég hétfőn történt baleset a román állam  tulajdonában lévő rézbánya szürkeiszap-tárolójában, amikor egy nem használt leeresztő vezetéken keresztül hatezer köbméter rezet, vasat, krómot, cinket, arzént és mangánt, valamint kadmiumot tartalmazó szürkeiszap jutott ki a tározó alatti patakba, onnan pedig az Aranyos folyóba.

A szennyezett víz szerdára mintegy száz kilométert haladt, és a Kolozs megyei Aranyosgyéresig jutott. A szennyezés mintegy 120 kilométert tesz meg, Vajdaszegig, ahol az Aranyos a Marosba ömlik. Innen még több mint négyszáz kilométert halad a Marosban, míg Szeged közelében a Tiszába nem jut. Vízügyi szakemberek közölték, hogy egyelőre nem tapasztaltak halpusztulást az Aranyos folyón.

Az állami tulajdonú vállalat elismerte, hogy csak ideiglenes megoldással tudták megállítani az iszap szivárgását: földet és köveket hordtak a gát alatt elhaladó vezeték végéhez, de szerdára ezen is átszivárgott a szennyezett víz. Amíg nem találják meg annak a módját, hogy az iszaptó fenekén hogyan zárják le a gát alatt elvezető vezetéket, további szennyezések veszélye áll fenn.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint százharminc hektáros kénsavas iszappal feltelt zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya emelkedik ki. Románia legnagyobb zagytározójában a rézbányászattal foglalkozó Cupru Min társaság tárolja azokat az anyagokat, amelyek a Veresvölgyön (Rosia Poieni) kibányászott ércből a színes fémek kiválasztása után hátramaradnak. Az iszaptóban a szennyezett víz savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.