hirdetés

Mártírként akarnak meghalni a túszejtők. Párizstól 35 km-re északkeletre  Dammartin-en-Goële közelében lévő gyárban zajlik a túszdráma, a település néhány kilométerre esik Roissy-tól, a Charles de Gaulle repülőtértől mindössze 10 km-re. Legalább egy embert ejtettek túszul. A hatóságok megerősítették, hogy a Kouachi fivérekről van szó.

tuszdrama francia rendorok

88 ezer rendőr kutatta a terroristákat egész éjjel. Ma délelőtt bukkantak a feltételezett tettesek nyomára, amikor a két férfi újabb autót lopva akartak tovább menekülni, ez egy Párizs melletti faluban történt. A rendőrök üldözőbe vették a merénylőket, az autósüldözés során lövöldözés is volt, halálos áldozatok nem voltak – a párizsi főügyészség közleménye szerint.

Dammartin-en-Goële településéig követték őket, a község közelében lévő ipari területen bemenekültek egy nyomda épületébe, itt egy személyt túszul ejtettek, egy 26 éves férfit. A nyomda egy kisvállalkozás 5-6 dolgozóval. A túszejtésnek egyelőre nincs áldozata, a hatóságok azt kérték hogy a településen senki ne menjen utcára, se az ablakok közelébe. Folyamatban van a rendőrségi akció, körülzárták az épületet. Hatósági helikopterek köröznek a település fölött.

Közben a Charles de Gaulle-on leszállásra készülő repülőket irányváltoztatásra kérték, más reptérre irányították át, illetve késleltetik a landolást.

A nyomda közelében egy iskola található, 300 tanár és gyerek van bent, a hatóság felszólította őket, hogy senki ne lépjen ki az intézményből, ne menjenek az ablakok közelébe, ne fotózzák vagy videózzák a rendőrségi akciót, mert az elkövetőknek segítenek ezzel, az újságíróktól is azt kérték, hogy a körülvett épületről ne közvetítsenek élőképet.

A 200 kisgyermeket sikerült evakuálni, a nyomdaépületen belül elbarikádozott terroristákat a rendőrök telefonon érték el, így sikerült megegyezni velük, hogy a gyermekeket biztonságban kimenekíthessék a közeli iskolából.

Friss értesülések szerint a szerdai véres terrortámadás kórházban kezelt 4 súlyos sérültje túl van az életveszélyen.

A Kouachi fivérek kijelentették, hogy mártírként akarnak meghalni. A terrorelhárítási túsztárgyalók szerint ez nem jelenthet jót, szorult helyzetük különösen kegyetlen tettekre készteti őket. Azt üzenték, hogy a rendőrök nyugodtan mondják meg a sajtónak, hogy ők a jemeni al-Kaida tagjai.