hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy csúnyán megszivatták a Kijev melletti ukrán egészségügyi maszk gyár vezetői a szlovák kormányfőt Peter Pellegrinit és a magyar diplomatákat egyaránt. Természetesen az ukrán politikusok állításait tételesen cáfolni tudjuk, kézzel fogható bizonyítékokkal. Nekünk fáj, hogy Ukrajna átverte a magyarországi diplomatákat is, főleg egy világjárvány idején. Nem tudjuk hova tenni Ukrajna lépését, főleg úgy, hogy NATO tagok akarnak lenni. Hogy ? Így ? Átverjük a bajtársainkat ?

 

A szlovák kormány ugyanis 2 millió maszkot akart venni, amire a gyár vezetői azt üzenték a magyar diplomáciai kapcsolatokon keresztül, hogy rendben van. Ráadásul az ügylet elött pár nappal a gyár épp egy magyar diplomáciai küldöttséget is fogadott, s közölték van árú bőséggel, meg is mutatták a sebészeti maszkokat és közölték, ha van pénz van maszk is, nem kevés. Érdekes módon azonban amikor a szlovák kormánygép elindult volna a maszkokért az ukrán gyártó mindenről elfeledkezett. Sőt az ukrán külügyér szinte lehazugozta Pellegrinit, hogy nem is volt ilyen ügylet. A Parameter.sk nemrég épp erről írt és nem tudták eldönteni ki kamuzik. Nos nem Pellegrini, aki ebben a maszkos ügyben a hunyó.

A Parameter.sk szerint valaki egészen nagyot füllentget a koronavírus elleni harc kapcsán. Ez a valaki nem akárki: vagy a szlovák kormányfő mondott egy nagyot, és azt gondolta, nem derül ki az igazság vagy az ukrán külügyminiszter képtelen nyomon követni, mi folyik az országában. Ciki egy történet, ami a vírus terjedése ellen használatos védőmaszkkal kapcsolatos.

Nos az Esti Újság utána járt az ukrán-szlovák csatározásnak. De mondhatnánk azt is, hogy sajnos immáron részese lett esetnek, amelyben az ukrán sajnos a magyar diplomáciát is csúnyán leégették. Szerkesztőségünk olyan anyagokat kapott, amelyek eléggé egyértelműek és bizonyítják azt, hogy a maszk gyárban magyar diplomaták jártak, érdeklődtek, felmérték a készleteket, sőt még certifikátot is kaptak az áruról, amelyet minden bizonnyal Magyarország is vásárolt volna, nemcsak Szlovákia.

A szlovák-ukrán maszk biznisz elött pár nappal ugyanis a kijevi maszk gyár épp egy magyar diplomáciai csoportot fogadott és büszkélkedett a rengeteg áruval és azzal, hogyha van pénz, akkor maszk is lesz. Még fotók is készültek minderről és ezen bukott meg Ukrajna, hisz másképp nem tudnánk bizonyítani, hogy átverték a magyar és a szlovák megrendelőiket.

Így jött Peter Pelligrini környezetéből a felkérés, Magyaroroszágot is érintve, vagy mondjuk a közvetett megrendelése, hogy kell venni 2 millió maszkot és azt ki kell osztani az emberek közt. Így Pozsonyban a kormánygép x millió euróval indulásra várt Kijevbe, a magyar összekötő diplomatával, akinek pár nappal elötte mutattak meg mindent az ukrán gyárban. Azonban az ukrán gyár közölte nincs maszk és sosem volt. Innentől pedig elkezdődött az idegőrlő várakozás, üzengetés és telefonálgatás Budapest-Kijev és Pozsony között. Nos a gép nem szállt fel és maszk sem lett. A magyar diplomácia pedig csúnyán megsérült. S ekkor még Ukrajna nem vezette be a tilalmat a maszkok kivitelére.

Mindezek után az ukrán külügyi tárca vezetője, Dmitro Kuleba cáfolta Peter Pellegrini vasárnapi nyilatkozatát. A távozóban levő szlovák kormányfő a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy Ukrajnában akartak beszerezni két millió védőmaszkot, de ez végül nem sikerült, mert egy németországi üzér megjelent a színen és mindent felvásárolt. Kuleba szerint ilyen nem történt, és ez az egész Pellegrini agyszüleménye.
Kuleba a közösségi oldalán jelezte, hogy az országából tilos kivinni a védőmaszkot.

Szeretnék pontot tenni ennek a történetnek a végére, ami a lapok címoldalán is feltűnt a szlovák kormányfő vádaskodását követően, aki azt mondta, hogy készpénzért akartak venni maszkot, de a németek rálicitáltak az árura – véli az ukrán miniszter.

Először is: Ukrajna nem üzletel polgárai egészségével. Érvényes nálunk a védőmaszkok kivitelének tilalma, ezért bármilyen kísérlet, ami megkerülné ezt a korlátozó rendelkezést, büntetést von maga után. Ha ezt Szlovákia tervezi meglépni, akkor meg akarja kerülni a törvényt. És még valami: minden adatbázist leellenőriztünk. Minden szinten konzultáltunk az illetékesekkel, és a jelét sem találtuk annak, hogy ilyen mennyiségű maszkot vettek volna a németek.

Pellegrini erről a meghiúsult bizniszről a TA3 televízió műsorában beszélt. A smeres politikus elmondta, a tranzakció feltétele az volt, hogy készpézben fizessék ki az árut. Már készítettük is az 1,2 milliónyi euró készpénzt egy bőröndbe, hogy aztán a kormánygépre üljünk és egyszerűen elmenjünk érte. Jött egy üzér Németországból, aki többet fizetett érte és felvásárolta” – idézte a hírtelevízió a szlovák kormányfőt.

Nos kijelenthető, hogy az ukrán külügyminisztert valaki félretájékoztatta. Vagy épp hazudik. Az ukrán gyár ugyanis egyeztetett a maszkok eladásáról és erre magyar diplomaták is tanúk és hazánknak is ígértek vásárlási lehetőséget. Pellegrini pedig hiába van távozóban tény kérdése, hogy nem hazudott. Átverték őt is és az összes szlovákot, meg magyart is.

Természetesen ezen ukrán gyári egyeztetésekről konkrét bizonyítékok kerültek szerkesztőségünk birtokába. Nemcsak fotók de videók is. Így az esetleges pereskedőket, fenyegetőket és kétkedőket tárt karokkal várjuk.