hirdetés

Törökországban elkezdődött a meggyilkolt szaúdi újságíró Dzsamal Hasogdzsi gyilkossági ügyének pere. A szaúdi királyságot élesen bíráló férfit a királyi titkosszolgálat végezte ki. A szaúdi királyság mindent tagad de öt embert kivégeztek Hasogdzsi megölése miatt.

 

A vádlottak távollétében zajló per a szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása miatt indult. Az újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahova török menyasszonyával azért ment, hogy megkapja a leendő házasságkötésükhöz szükséges iratokat.

Szaúd-Arábia először tagadta a gyilkosságot, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság, amelynek részleteit a török titkosszolgálatok tárták fel, nemzetközi botrányt robbantott ki.

A CIA és több ország kormánya úgy véli, hogy az újságíró eltüntetésére Mohamed bin Szalmán adta ki a parancsot.

A szaúdi Mohamed bin Szalmán modern uralkodóként adta el magát, mostanra viszont kiderült, hogy középkori módszerekkel kínoztatja a rendszerelleneseket, utánanyúl a külföldön élőknek, beleértve a diákokat is. Már a saját apja és az amerikai politikusok is elkezdtek ellene fordulni, de azért még mindig a pénz az úr.

Törökország most vádat emelt Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös kommunikációs szakértője, továbbá a szaúdi titkosügynökség vezetője ellen. A vádlottak közt van további 18 ember, akik az újságíró megfojtásában és feldarabolásában vettek részt.

Szaúd-Arábia decemberben egyébként halálra ítélt öt embert az ügyben, de a tárgyalás titkosan zajlott, és nem tudható, kiket ítéltek el.