hirdetés

Svédország kerítést nem épít. A határokat azonban ellenőrzik újra, szigorúan. A belügyér szerint az nem megy, hogy ők a menekülteket befogadják, de más uniós állam nem. Mintha ez nekünk is, Magyarországnak is szólt volna, úgy tűnik. Tíz napra visszaállítja a határainak ellenőrzését Svédország. Az intézkedést azzal indokolta a belügyminiszter, hogy sok a kísérő nélkül érkező gyerek, akiknek azután nyoma vész az országban.

andreas ygemand

Svédország átmeneti időre helyreállítja határainak ellenőrzését a menekültek folyamatos beáramlása miatt – jelentették be Stockholmban. Svédország is a Schengen-övezet része, így a szomszédos országok határain korábban nem volt ellenőrzés az országban. Az intézkedés helyi idő szerint csütörtök délben lép hatályba.

Svédországba rekordszámban érkeznek menekültek. A bevándorlási hivatal erős nyomás alatt áll, és a rendőrség úgy ítéli meg, hogy veszélyben forog a közrend – vázolta fel a helyzetet Anders Ygeman belügyminiszter.

Migránsok százai, sőt ezrei élnek fedél nélkül. Többüknek pedig nyoma vész, mert nincs, aki gondjaiba venné őket. A határellenőrzést elsősorban a Svédországot Dániával összekötő Öresund tengeri hídon és a térség kompkikötőiben vezetik be.

Jelzésünk az Európai Unió többi része felé kristálytiszta – Svédország vette vállára a legnagyobb felelősséget a menekültválságban. Ha meg akarunk birkózni ezzel a közös kihívással akkor a többi országnak is vállalnia kell a felelősséget – mondta Anders Ygeman miniszter.

Svédország befogadókapacitásainak határát elérte. Az idei év végéig 190 ezer menekülttel számolnak, ami a kétszerese az 1990-es évek elején feljegyzett előző rekordnak. Svédországban az egy lakosra vetített menekültek száma a legnagyobb az Európai Unióban.