hirdetés

Fülöp spanyol király megfosztotta nővérét a Palma Hercegnője cím viselésétől, mivel Krisztina – aki most szombaton tölti be az 50-et – és férje, Inaki Urdangarin ellen bírósági eljárás zajlik – a döntés a spanyol hivatalos közlönyben jelent meg.

spanyol királyi család

Fülöp és felesége, Letícia, Elena infánsnő, Krisztina hercegnő és férje

 

Krisztina nászajándékba kapta 1997-ben Palma de Mallorca hercegségét apjától, I. János Károly spanyol királytól, aki 2011-ben már megkérte, hogy mondjon le a címről. Ugyanerre kérte trónra lépését követően testvére, VI. Fülöp is, de Krisztina ezt nem tette meg.

A spanyol sajtó szerint az uralkodó a döntésről előzetesen telefonon tájékoztatta testvérét.

Krisztina ugyanakkor születési jogán továbbra is hercegnő, és hatodik a trónöröklési sorban. Ettől megfosztani nem lehet, de ő maga lemondhat erről a jogáról, amit sokan el is várnak tőle Spanyolországban. A férje viszont többé nem viseli a hercegi címet. A döntés értelmében a pár egyik tagja sem jelenhet meg a királyi család hivatalos eseményein, és nem képviselhetik rendezvényeken a dinasztiát, sem az országot. A mára szinte minimálisra csökkentett állami apanázst is megvonják tőlük.

Krisztina hercegnő sp

Krisztina hercegnő és férje, Inaki Urdangarin

A spanyol újságok a király döntését úgy értékelik, mint egy újabb lépést az átláthatóság irányába, amellyel igyekszik helyreállítani a monarchia tekintélyét.

A királyi család népszerűsége nagyot zuhant amiatt, hogy Krisztina férjét, az egykori kézilabdázó olimpikont azzal vádolják, hogy a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként éveken át 6,1 millió euró (1 milliárd 865 millió forint) közpénzt sikkasztott el. Urdangarinra december elején 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért az ügyészség. Az ügyben Krisztina ellen is vádat emeltek adócsalás címén.

 

(Esti Újság/MTI)