hirdetés

Fordulat a Brexit ügyben és Boris Johnson ámokfutásának napjai is megvannak számlálva. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök pénteken egyenes utalást tett arra, hogy támogatna egy olyan ideiglenes brit kormányt, amelynek élén a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn állna.

 

Sturgeon, a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője egy olyan Twitter-üzenetre reagált, amely szerint a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének halasztását és a rendezetlen brexit elkerülését csak úgy lehet teljes biztonsággal elérni, ha az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják Boris Johnson miniszterelnök konzervatív párti kormányát és Corbyn vagy „valaki más” személyében új miniszterelnököt állítanak. A Twitteren közzétett reagálásában Nicola Sturgeon közölte, hogy egyetért a felvetéssel.

A skót kormányfő szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadása után az ellenzék felsorakozna „valaki” mögött a brexit halasztásának kizárólagos céljával, és ennek elérése után azonnal parlamenti választásokat írnának ki.

Sturgeon szerint semmi sem kockázatmenetes, de az „elborzasztó gondolatnak” tűnik, hogy Johnsont tisztségében hagyják, és megengedjék neki, hogy áterőltesse a brexitet megállapodás nélkül, vagy akár egy rossz megállapodással.