hirdetés

Meglepő helyen épít Norvégia 200 méter hosszú 3,5 méter magas drótkerítést: az Oroszországgal közös sarkvidéki határon. A norvég kormány a különös biztonsági intézkedést azzal indokolta, hogy tavaly 5500 szíriai menekült érkezett az említett határszakaszon keresztül az országba, bár a bevándorlásügyi igazgatóság adatai szerint idén egyetlen menedékkérő sem érkezett a sarkvidék felől.

sarkvidék határőrökA norvég kormány közlése szerint a kerítés és egy új kapu megépítése a biztonság fokozását szolgálja az állampolgárok szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet legészakabbi pontját jelentő, Sotrskog határállomás környékén.

A tervek szerint a kerítést még a tél beállta előtt megépítik, a kormány közlése szerint azért, hogy nehezebb legyen az erdőn keresztül Norvégiába jutni.

A norvég bevándorlásügyi igazgatóság adatai szerint mindenesetre idén még egyetlen menedékkérő sem érkezett Norvégiába a sarkvidéki határon keresztül.

– Nem látom be, miért lenne szükség a kerítésre. Manapság túlságosan is sok kerítést állítanak fel Európában – mondta Rune Rafaelsen, a határszakaszért felelős Soer-Varanger térség polgármestere.

Ellenzéki politikusok és a menekültek jogaiért síkra szálló csoportok szerint Norvégia lépése elrettenti az üldöztetés elől menekülőket, és a hidegháború szellemét idézi meg egy olyan térségben, ahol a Szovjetunió bukását követően alapvetően jó viszony alakult ki a felek között.

Oroszország a NATO-tag Norvégiával közös, 196 kilométer hosszú határán mindeddig nem bontotta le a hidegháború idején emelt kerítést.

Moszkva eddig nem jelezte, hogy nehezményezné Oslo kerítésépítési terveit.