hirdetés

Az olasz parti őrség több mint kétezer migránst mentett ki a Földközi-tengeren. Újra a régi útvonalon járnak az embercsempészek, akik Albánia és Görögország partjairól próbálják különféle lélekvesztők segédletével partra juttatni a menekülteket.

menekültek

A migránsokat 17 különböző mentési művelet során szedték fel a nap folyamán 16 gumicsónak és egy hajó fedélzetéről. Mindegyik vízi alkalmatosságon nagyjából 100-200 ember utazott.

A mentésben egy máltai hajó, egy átirányított szállítóhajó és az uniós határigazgatási ügynökség (Frontex) egyik hajója vett részt közösen az olasz parti őrség, haditengerészet és a vámhatóság mentőegységeivel.

A líbiai parti őrség 649 migránst tartóztatott fel az észak-afrikai ország partjai előtt a nap folyamán. Az észak-afrikai országban uralkodó káoszt kihasználva az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő Líbia partjairól Afrikából már sok ezren indultak útnak Európába. Tisztviselők szerint arra lehet számítani, hogy az időjárás javulásával a migránsok száma emelkedni fog.